Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scheepswerf Damen ontwerpt plan om niet te hoeven wijken voor woonwijk Haven-Stad

10 december 2019, 13.00 uur · Aangepast 10 december 2019, 13.18 uur · Door Redactie

Na bijna honderd jaar dreigt scheepswerf Damen te verdwijnen van de huidige plek in Noord, om plaats te maken voor zo'n 3000 nieuwbouwwoningen van de nieuwe wijk Haven-Stad. Maar Damen wil absoluut niet weg van het terrein en ontwierp daarom een alternatief plan om de werf te behouden.

Hoe dat eruit moet zien is alvast met een virtual reality-tour te zien. Draaien we even door, dan zien we onze bestaande kranen. Die zijn ook markant voor het stadsaanzicht van Noord', vertelt Tjeerd Schulting, directeur van Damen. In het ontwerp van de scheepswerf is plek voor de 3000 woningen die daar moeten komen volgens de gemeente én de werf.

De gemeente wil dat er vanaf 2028 zo'n 40.000 tot 70.000 nieuwe woningen uit de grond worden gestampt in het nieuwe wijk Haven-Stad. In de plannen die er nu liggen, verdwijnt Damen voorgoed.

Een rampscenario

'Daar kunnen wij niet aan denken', zegt Schulting. 'Amsterdam is groot geworden met de scheepsbouw. Mijn personeelsbestand werkt hier vaak al vanaf hun vijftiende of veertiende, generatie op generatie. Het is een rampscenario om te bedenken dat dat ophoudt te bestaan.'

Schulting snapt dat de woningnood hoog is in de stad en dat woningbouw hoge mate van prioriteit geniet, maar hoopt dat Amsterdam hun alternatieve plan voor de wijk serieus neemt. 'Niet iedereen beseft zich dat nu ook honderden jaren oude bedrijven plaats moeten maken. Dat verhaal willen wij heel graag vertellen'