112

Malafide 'klusjesmannen' aangehouden in hotel Badhoevedorp

14 december 2019, 14.20 uur · Aangepast 14 december 2019, 14.31 uur · Door Redactie

De politie heeft vier Ierse 'klusjesmannen' aangehouden in een hotel in Badhoevedorp, die ervan verdacht worden mensen voor 400.000 euro te hebben opgelicht. Er wordt al langer gezocht naar leden van de groep malafide oplichters, die al zo'n tien jaar actief zijn in Nederland. 

Bij de aanhouding werden onder andere klusspullen, geld, telefoons, simkaarten en nep-folders in beslag genomen. De mannen, die ook wel bekendstaan als de 'Irish Travellers', lichten vooral ouderen op. Ze doen dit door bij hen aan te bellen en ze ervan te overtuigen dat er problemen in huis zijn. Zo werd een 74-jarige man uit West voor 20.000 euro opgelicht nadat de klusjesmannen beweerden dat hij een lekkage had. 

Waterpistool 

De oplichters gaan zeer geraffineerd te werk. Ze vragen een voorschot om de juiste materialen te kunnen aanschaffen, dat in contanten betaald moet worden. Dit kan oplopen tot duizenden euro's. Als het voorschot betaald is verdwijnen de mannen meestal met de noorderzon. In een aantal gevallen zouden ze de muur hebben natgespoten met een waterpistool om de bewoner te wijzen op een 'lekkage'. 

In mei 2018 werden ook al vijf leden van de Irish Travellers aangehouden. De politie waarschuwde al eerder voor de groep. 'Als u op straat of bij uw woning in het Engels wordt aangesproken, ga dan niet in op de voorstellen die de mannen doen. Vertrouwt u de situatie niet of ziet u dergelijke personen in de wijk, neem dan contact op met de politie.'