Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Recordhouder 'klappen met één hand' in De Straten van Amsterdam

15 december 2019, 15.46 uur · Aangepast 15 december 2019, 15.57 uur · Door Redactie

Amsterdammer Hidde Tangerman staat maar liefst twee keer in het Guinness Book of Records .Op zijn naam staan bizarre records: zo vaak mogelijk klappen met één hand en twee ballonnen zo lang mogelijk in de lucht houden met je hoofd. In ons programma De Straten van Amsterdam probeert hij een nieuw wereldrecord te breken. 

AT5

Deze aflevering zijn we met De Straten van Amsterdam in de Stadionbuurt. Daar is een klein straatje te vinden van 100 meter, dat verstopt zit achter een poortje. De straat draagt de naam 'Discusstraat', een verwijzingen naar de sport discuswerpen. 

Het is een herinnering aan de tijd dat hier de Olympische Spelen werden georganiseerd. De buurt werd voor het grootschalige sportevenement in 1928 omgetoverd tot Olympisch Dorp en kreeg bijpassende straatnamen als de 'Turnerstraat' of de 'Sportstraat'. 

Sportieve bewoners

Tegenwoordig blijken de bewoners nog steeds veel affiniteit te hebben met sport. Zo is er in de Discusstraat naast een kitesurfer ook een echte discuswerper te vinden. Bovendien blijkt Hidde Tangerman niet bang te zijn voor een sportieve uitdaging. 

Speciaal voor De Straten van Amsterdam probeert hij een nieuw record te verbreken. Eerder richtte hij zich op zo vaak mogelijk klappen binnen met één hand binnen een minuut, nu wil hij zo lang mogelijk klappen. 

Trainen

'Ik ben in 2016 begonnen met het breken van Guinness Records', vertelt hij, 'Het zijn soms hele grappige, gekke records. Maar je moet er wel echt voor trainen.' Daar draait Tangerman zijn hand daarentegen niet voor om. 'Ik hou ervan om mijn grenzen te verlengen.'

Een buurman kijkt ondertussen vol verbazing toe terwijl Tangerman een recordpoging doet. 'Hij ging de hele dag zwaaien, ik denk dat 'ie wat heb...'

Testosteron

Tangerman beaamt dat zijn activiteiten een beetje op de lachspieren kunnen werken. 'Het is niet zo'n "testosteron sport" als discuswerpen', geeft hij toe. Andere records in het Guinness Book of Records hebben volgens hem 'wel dat gehalte'. 'Ik ben nu bijvoorbeeld ook aan het trainen voor een record van 400 kniebuigingen.'

Lukt het hem om het record 'klappen met één hand' tijdens deze aflevering te breken? Bekijk het in De Straten van Amsterdam. Daarbij komen ook de andere sportieve bewoners van de Discusstraat aan het woord. 

Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!