Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hogere straf in hoger beroep voor moord op broer kroongetuige Nabil B.

16 december 2019, 11.19 uur · Aangepast 16 december 2019, 13.50 uur · Door Redactie

De 41-jarige Shurandy ‘Andy’ S. moet 28 jaar de cel in voor het liquideren van de broer van kroongetuige Nabil B. Het gerechtshof legt daarmee een hogere straf op dan de rechtbank - 20 jaar - in eerste instantie deed. Het Openbaar Ministerie had bij zowel de rechtbank als het hof 28 jaar cel geëist.

Inter Visual Studio / Sam de Joode

Reduan B. werd op 29 maart 2018 door zes kogels om het leven gebracht. Dat gebeurde in het bedrijf van B. in Noord. De volgende dag was al bekend dat S. de schutter was. Hij heeft de moord ook bekend.

Quote

'Handelen van S. kil, berekenend en genadeloos'

gerechtshof amsterdam

'Kil, berekenend en genadeloos', zo noemt de hof het handelen van S. Hij werd maanden voor de moord al benaderd om tegen betaling van 100.000 euro een liquidatie uit te voeren. 'Hij heeft zich daartoe onmiddellijk in een split second bereid verklaard', stelt het hof. 'S. heeft de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar en onnoemelijk veel leed aangedaan, in het bijzonder zijn jonge kinderen.'

Spijt

S. heeft tijdens de zitting verklaard spijt te hebben van zijn daad. Het gerechtshof gelooft dat zijn medeleven oprecht is. 'In zoverre is hij geen typische kille huurmoordenaar. Maar medeleven achteraf is ook gratuite. Wij vragen ons af waarom de verdachte, als hij tot medeleven in staat is, uiteindelijk toch de moord gepleegd heeft.'

Opsporing Verzocht

Het motief van de moord is naar alle waarschijnlijkheid het feit dat de broer van Reduan B., Nabil, kroongetuige is in Marengo-proces. In deze zaak is de voortvluchtige Ridouan Taghi de hoofdverdachte. 'De kroongetuigedeal is op 23 maart bekendgemaakt. Dat zou de haast kunnen verklaren waarmee de liquidatie op 29 maart 2018, zes dagen later, is uitgevoerd. Twee pogingen op de dag daarvóór zijn mislukt', aldus het hof.

Zwijgen

S. heeft tijdens het proces geweigerd op veel vragen antwoord te geven. Het hof gelooft zijn verklaring, dat hij in een emotionele crisis verkeerde en daardoor psychisch in de war was, niet. 'Door het zwijgen van de verdachte is onverklaarbaar gebleven waarom de verdachte de moord heeft gepleegd. Ook is onduidelijk of de verdachte opnieuw bereid zou zijn een liquidatie uit te voeren. Het hof houdt daar rekening mee', aldus de rechter.

Shurandy ‘Andy’ S. en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen nog in cassatie gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof. Mocht dat gebeuren, dan behandelt de Hoge Raad de zaak alleen niet meer inhoudelijk. Tijdens een cassatie wordt gekeken of het recht en de procesregels goed zijn toegepast.