Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Waren patiënten veilig bij faillissement MC Slotervaart?

19 december 2019, 07.01 uur · Aangepast 19 december 2019, 10.12 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Hoe is er omgegaan met de patiënten die in het MC Slotervaart lagen op het moment dat het ziekenhuis failliet ging? Dat is de vraag die de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanochtend zal beantwoorden. Om 10.00 uur presenteert de raad haar bevindingen. 

Op 25 oktober 2018 werd het MC Slotervaart failliet verklaard. De patiënten moesten het ziekenhuis de volgende dag al verlaten of overgebracht worden naar een ander ziekenhuis. Minister Bruins van medische zorg en de verantwoordelijke curatoren zeiden destijds dat een veilige afbouw van de zorg van het ziekenhuis de grootste prioriteit moest krijgen. 

De onderzoeksraad, onder leiding van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, onderzocht het afgelopen jaar of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Er is gekeken hoe het belang van patiënten is gewogen bij het proces van het faillissement. 

'Misdadig'

Er is aanleiding om te vermoeden dat het rapport kritisch zal zijn op het handelen van het ziekenhuis. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concludeerde in november al dat de patiënten van het Slotervaartziekenhuis risico's liepen. Volgens de inspectie zorgden de zorgverleners in het ziekenhuis ervoor dat de onveilige situaties niet tot ongelukken hebben geleid.

Marcel Soesan, internist bij het ziekenhuis, noemde in december vorig jaar de omgang met patiënten 'misdadig'. 'We hadden honderd, honderdtwintig doodzieke mensen liggen die met twintig uur het ziekenhuis uit moesten', zei Soesan destijds tegenover AT5

'Grote puinhoop'

Ook waren niet alle patiënten tevreden over de gang van zaken. Ze spraken van een 'grote puinhoop' en voelden zich wanhopig. 'Ik moet over twee weken bestraald worden, maar pas na ontvangst van mijn dossier moet ik minimaal twee weken wachten op überhaupt een gesprek met een arts', zei een patiënt vorig jaar tegen AT5. 'Kortom, ik loop vertraging op ten koste van mijn gezondheid.'

AT5 is om 10.00 uur aanwezig bij de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.