Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Fietstaxi's, tuktuks en paardenkoetsen vanaf april alleen nog op bestelling

19 december 2019, 15.50 uur · Door Redactie

Alternatief personenvervoer - waaronder fietstaxi's en tuktuks - is vanaf april alleen nog op bestelling verkrijgbaar. De opstapmarkt hiervoor verdwijnt, is zojuist besloten in de gemeenteraad. 

Peter de Neef

'De fietstaxi's, tuktuks en paardenkoesten mogen straks niet meer op straat worden aangeboden', verduidelijkt een woordvoerder van wethouder Sharon Dijksma (Vervoer). 'Mensen kunnen niet zomaar meer instappen, maar moeten deze vervoersmiddelen van tevoren via een website of per telefoon bestellen.'

Openbare ruimte

Hiermee wil de gemeente ervoor zorgen dat de 'openbare ruimte zo vrij mogelijk wordt gehouden'. 'De openbare ruimte is schaars en we willen fietsers en voetgangers niet hinderen. De fietstaxi's staan soms behoorlijk in de weg', aldus de woordvoerder. 

Groene coalitie

De plannen leidden eerder al tot verontwaardiging bij fietstaxichauffeurs. 'Dit is een groene coalitie en daarvan zou je verwachten dat ze ons steunen, maar niets is minder waar', stelde Sander Keizer van de fietstaxibond. 

'Een schone vorm van vervoer is natuurlijk altijd goed. We willen tenslotte dat al het vervoer in 2030 uitstootvrij is', reageert de woordvoerder van Dijksma. 'Maar we moeten ook met andere dingen rekening houden. Zo ergeren veel Amsterdammers zich aan de fietstaxi's.'