Ajax sluit bijzonder jaar af met ruime overwinning op ADO

22 december 2019, 14.12 uur · Aangepast 22 december 2019, 14.23 uur · Door Redactie

2019 zit erop voor Ajax. In de laatste wedstrijd van het jaar wist Ajax met 6-1 te winnen van ADO Den Haag.

Het was eigenlijk nooit spannend in de Johan Cruijff Arena. De genialiteit van Ziyech zorgde ervoor dat Ajax al na 23 minuten op een 2-0 voorsprong stond. Eerst was het Ziyech zelf die na een actie vanaf de flank fraai raak schoot. Niet veel later bediende hij Van de Beek met een voorzet op maat. De middenvelder ronde koel af.

Op dat moment had het mooiste moment van de middag al plaats gevonden. In de 17e minuut applaudisseerde de hele Johan Cruijff Arena voor Daley Blind. Gisteren werd bekend dat de verdediger met een hartspierontsteking kampt. In het stadion werden meerdere spandoeken getoond om Blind te steunen.

Ajax-coach Erik ten Hag verraste nogal met een middenveld met Van de Beek, Ekkelenkamp en Gravenberch. De laatste twee maakten hun basisdebuut in de Eredivisie en dat pakte goed uit. Ekkelenkamp, bij Jong Ajax al goed voor elf goals in zeventien wedstrijden, wist ook in Ajax 1 te scoren. Hij tikte een voorzet van Tagliafico binnen. Ook Gravenberch wist met een goede actie zijn basisdebuut met een doelpunt te bekronen.

Traoré en Tadic

Na rust ging Ajax vrolijk door, met een hoofdrol voor een andere basisdebutant, Lassina Traoré. Eerst gaf hij de assist bij een doelpunt van Tadic, daarna kopte hij zelf raak op aangeven van diezelfde Tadic. In de blessuretijd kreeg ADO nog een penalty na een overtreding van Martínez op Summerville. Goossens schoot het buitenkansje raak.

Door de overwinning sluit Ajax een roerige maand positief af. De overwinning betekent dat Ajax drie punten uitloopt op AZ, dat gisteren van Sparta verloor. Ook in het bekertoernooi lijkt Ajax het goed voor elkaar te hebben. Gisteren werd na de loting duidelijk dat Ajax het in de achtste finale in eigen huis opneemt tegen amateurclub  Spakenburg. Bovendien heeft de loting bepaald dat PSV, Feyenoord en AZ tot de finale worden ontlopen.

Erik ten Hag zal blij zijn dat de winterstop is aangebroken. 2019 was een ongelooflijk jaar met de bekerwinst, de landstitel, magische avonden in Madrid en Turijn die tot een halve finale van de Champions League leidden en 163 doelpunten. Maar de tientallen wedstrijden eisten zijn tol. Ajax oogde vermoeid, zag belangrijke spelers met blessures afhaken en werd uitgeschakeld in de Champions League. Na de feestdagen en het trainingskamp in Qatar wacht op 19 januari de thuiswedstrijd tegen Sparta. Dan moet Ajax gaan strijden voor het 35e kampioenschap en wellicht nieuwe Europese successen.