Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Wolkenfabriek' voor altijd uit: geen rookpluim meer uit schoorsteen Hemwegcentrale

23 december 2019, 11.52 uur · Door Redactie

Het is een vertrouwd beeld: de rokende schoorsteen van de kolencentrale aan de Hemweg in Westpoort. Maar sinds vanochtend 11.00 uur is dat uitzicht verleden tijd.

Na 25 jaar is het na vandaag klaar met de kolencentrale. Zaterdag werd er al voor het laatst steenkool gebruikt om energie op te wekken, vandaag stopt de centrale in het geheel als energiecentrale. In de toekomst gaat de centrale onder meer dienen als producent voor alternatieve brandstoffen.

175 meter hoog

Sinds 1994 kwam er rook uit de 175 meter hoge schoorsteenpijp van 'Hemweg-8', onder Amsterdamse kinderen ook wel bekend als de 'wolkenfabriek'. Wel werd dat af en toe onderbroken door periodes van onderhoud, waarna de vertrouwde pluim weer terugkeerde in het uitzicht van Westpoort. In juni van dit jaar was de centrale voor het laatst uit om die reden. Sindsdien werden er zeven dagen per week, 24 uur per dag kolen gestookt. 

De Hemwegcentrale is niet de enige kolencentrale in Nederland die de deuren sluit. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle vijf kolencentrales in Nederland af te stoten. De Hemwegcentrale - die jaarlijks 3,3 megaton CO2 uitstoot - is daarvan de eerste. Volgens het kabinet is de sluiting nodig om de klimaatdoelen te behalen.

De laatste rookpluim uit de schoorsteen van de Hemwegcentrale, even voor 11.00 uur vanochtend:

AT5