Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Schaakboksen terug in Paradiso: 'Een van de meest fascinerende sporten'

30 december 2019, 15.30 uur · Aangepast 30 december 2019, 17.35 uur · Door Redactie

Paradiso organiseert in 2020 twee wedstrijden van een nog relatief onbekende sport: schaakboksen. 'Een prachtig voorbeeld van hoe je de stoutste en raarste dromen toch kunt realiseren', vindt initiatiefnemer Martijn van Rheenen.

CBGM

De deelnemers hebben eerst vier minuten de tijd om te schaken, daarna bestormen ze elkaar drie minuten lang in de ring. In totaal bestaat een schaakbokswedstrijd uit zes rondes schaken, afgewisseld met vijf rondes boksen. 

Waarschuwing

Na elke ronde krijgen de spelers een minuut pauze. Dat geeft hen de tijd om hun bokshandschoenen aan- of uit te trekken. Daarnaast zetten ze tijdens een schaakronde hun koptelefoon op. 

Uiteindelijk eindigt een wedstrijd via schaakmat, knock-out, een jury-besluit of de overschrijding van de bedenktijd. In eerste instantie krijgt een speler nog wel een waarschuwing als er geen zet wordt gedaan tijdens een schaakronde, maar een volgende waarschuwing leidt tot diskwalificatie.

Iepe 'the Joker' Rubingh

De sport werd uitgevonden door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh, die het idee ontleende aan de grafische roman Froid Équateur. In 2003 werd de eerste schaakbokswedstrijd gespeeld in Paradiso.

Destijds werd Rubingh zelf nog wereldkampioen. Hij nam het  toen als 'Iepe the Joker' op tegen zijn opponent 'The Lawyer': de Amsterdamse advocaat Jean-Louis Veenstra. Na zijn winst begon Rubingh de eerste schaakboksclub in Berlijn, daarna werd de sport steeds populairder. 

8 januari

Op 8 januari vinden er opnieuw twee wedstrijden schaakboksen plaats in Paradiso, in het kader van het evenement IGNITION by SemiFest. In de eerste match zal de Olegs Petrovsky (Letland) het opnemen tegen Daniil Solloviev (Rusland). Match twee wordt gespeeld door Denis Gurba (Rusland) en Sakari Lähderinne (Finland).