Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe betrouwbaar is de loodmeting van Ymere? Huurders willen second opinion

30 december 2019, 16.40 uur · Aangepast 30 december 2019, 17.12 uur · Door Redactie

Meerdere huurders van Ymere zetten vraagtekens bij de uitkomsten van de loodmetingen van hun woningen. Ze willen daarom een second opinion. 

De onrust is ontstaan nadat stichting !WOON waterleidingen in de woningen heeft getest op lood. Eerder deed een bedrijf in opdracht van Ymere hetzelfde, maar de uitkomsten van de twee watertesten verschilden aanzienlijk.

10 microgram

Nog niet alle uitslagen van de stichting zijn binnen. 'Maar we hebben al gezien dat de uitslagen verschillen in een aantal gevallen. Soms wel 10 microgram per liter', vertelt Oscar Vrij van stichting !WOON.

Een aanzienlijk verschil, want boven de 10 microgram lood per liter zijn de gezondheidsrisico's groter en heb je recht op huurverlaging bij Ymere. 

Second opinion

In Noord zorgen de verschillende testresultaten voor onrust. Op Facebook laten meerdere bewoners weten een second opinion te willen. Sommigen roepen zelfs op voor een gezamenlijke hertest.

Vrij begrijpt dat wel. 'Een second opinion heeft geen zin als Ymere geen lood in het water heeft gemeten, maar heb je wel lood dan kan een second opinion extra informatie bieden. En daarnaast kom je er dan pas achter of het water ook zonder lang doorspoelen lood bevat of niet.'

Twee methodes

Waar het op neerkomt, is dat er met twee methodes wordt gewerkt. Zo meet stichting !WOON het eerste water uit de kraan. Terwijl het bedrijf dat voor Ymere meet het water test nadat het een tijdje is doorgespoeld.

Volgens de wooncorporatie is dit de meest betrouwbare manier, maar Vrij spreekt dat tegen. 'Normaliter laat je water niet eerst een tijd doorspoelen, als je uit de kraan drinkt. Bewoners willen gewoon weten: kan ik de kraan open draaien en gewoon drinken? '

Vrij stelt dat de meting van Ymere daar geen antwoord op geeft. 'Als je een laag loodgehalte hebt na lang doorspoelen, zegt dat niets over het water dat je direct uit je kraan krijgt en of dat goed genoeg is.'

Brief

De stichting heeft deze week een brief naar Ymere gestuurd om te informeren over de verschillende testuitslagen. Daarin wordt de wooncorporatie bovendien aangeraden om beide meetmethodes te combineren, zodat de bewoners een betrouwbaarder resultaat krijgen. 

Reactie Ymere:

Ymere heeft voor de watertest het bedrijf Normec Biobeheer ingeschakeld. Zij zijn geaccrediteerd door de onafhankelijke Raad voor Accreditatie voor het doen van watertesten. Het onderzoeken van kraanwater heeft als doel om erachter te komen of kraanwater nog door een loden toevoerleiding onder de vloer stroomt. En wat hiervan de invloed is op de waterkwaliteit.