Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drukke nieuwjaarsnacht in ziekenhuizen: tientallen slachtoffers door drugs, alcohol en vuurwerk

1 januari 2020, 11.50 uur · Aangepast 1 januari 2020, 12.13 uur · Door Redactie

Het was een drukke nieuwjaarsnacht voor artsen op de spoedeisende hulp van de Amsterdamse ziekenhuizen. Tientallen slachtoffers moesten worden geholpen wegens vuurwerkincidenten en intoxicaties door gebruik van drugs en alcohol. Een aantal van hen moet vingers of een hand missen.

Dat melden de ziekenhuizen aan AT5. Het UMC Amsterdam, locatie AMC zag een stijging van het aantal slachtoffers door vuurwerkincidenten. 'In vergelijking met andere jaren was het relatief druk', meldt een woordvoerder. Slachtoffers moesten worden behandeld aan oogletsel en letsel aan handen en vingers. Daarbij moesten ook een aantal amputaties worden uitgevoerd.

OLVG

Ook op de spoedeisende hulp van de locaties van het OLVG in Oost en West was het druk. Bij elke locatie werden zo'n zeventig patiënten binnengebracht. Per locatie werden tien vuurwerkslachtoffers behandeld. Het ging daarbij met name om brandwonden en oogletsel. De andere slachtoffers raakten gewond door incidenten met alcohol of drugs. 'Bijvoorbeeld doordat ze door een ruit vielen.'

Locatie VUmc

Bij het UMC Amsterdam locatie VUmc was het eveneens druk. Daar werden drie vuurwerkslachtoffers behandeld. Het ging daarbij vooral om brandwonden, aldus een woordvoerder. Het merendeel van de patiënten moest worden behandeld vanwege incidenten met alcohol of drugs.

BovenIJ Ziekenhuis

Op de spoedeisende hulp van het BovenIJ Ziekenhuis in Noord werden drie vuurwerkslachtoffers met oog- en beenletsel behandeld. De andere patiënten werden behandeld wegens intoxicaties.

De ziekenhuizen verwachten vandaag of morgen met exacte cijfers te komen over het aantal gewonden.