Stad

NL
V

Klimaatactivisten liggen voor dood op de Dam tijdens luchtalarm

6 januari 2020, 14.32 uur · Aangepast 6 januari 2020, 17.45 uur · Door Redactie

Zo'n dertig activisten van actiegroep Extinction Rebellion lieten zich vanmiddag om 12:00 uur tijdens het luchtalarm vallen op de Dam en bleven daar voor dood liggen. Ze willen met de actie aandacht vragen voor het klimaatprobleem.

AT5

Het is de zoveelste actie van het internationale Extinction Rebellion, waarbij zij er op hameren dat de wereld in een noodsituatie verkeerd. 'Uitstellen is uitsterven' staat er op één van de meegenomen borden geschreven. 'Het luchtalarm is een test voor een noodsituatie, maar er is al een noodsituatie aan de gang.'

De klimaatactivisten waren in vier groepen verdeeld. Bij het klinken van de maandelijkse test van het luchtalarm om 12:00 uur stortte groep één ter aarde. De overige drie groepen vielen vervolgens één voor één op het teken van de aanvoerder neer.

Quote

'Het luchtalarm is een test voor een noodsituatie, maar er is al een noodsituatie aan de gang.'

Actievoerder

Minutenlang bleef de groep actievoerders voor dood op de natte straat liggen. De actie trok veel bekijks. Verschillende omstanders waren onder de indruk van het tafereel.

Een aantal andere omstanders vindt het 'op de grond liggen' van weinig actie getuigen. Ze vragen zich af of de actie op deze manier wel effect heeft. 'Je wil iets voor het klimaat doen en dan ga je op de grond liggen, dan kun je net zo goed in bed blijven liggen.'