Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gewapende overval op cameraploeg EenVandaag vastgelegd op beeld

8 januari 2020, 13.04 uur · Aangepast 8 januari 2020, 14.27 uur · Door Redactie

Een cameraploeg van EenVandaag is op vrijdag 15 november aan het filmen in Zuidoost als zij de schrik van hun leven krijgen. Twee jongens op een rode scooter richten een vuurwapen op de ploeg en gaan er vandoor met de camera. 

AT5

De cameraploeg van EenVandaag is die dag bezig met opnames voor een reportage over geweld in Amsterdam Zuidoost. De verslaggever en cameraman zijn net klaar met filmen en staan te praten op de hoek van de Albert Camuslaan en de Agatha Christiesingel. Over de stoep komen twee mannen op hen af gereden.

Scooter

Dit gebeurt rond tien over half vier in de middag. De verdachten rijden op een rode 125 cc 2takt motorscooter van het merk Piaggio SKR. Als de overvallers bij de journalisten aankomen stapt de passagier van de scooter af. 

Vuurwapen

De man die is afgestapt heeft een vuurwapen bij zich. Met gestrekte arm richt hij het wapen op de cameraploeg. Met zijn andere hand pakt hij de camera die op de grond staat. Een van de journalisten probeert de man tegen te houden, maar tevergeefs. 

Geschrokken en heel erg boos

De overval heeft veel impact gemaakt op de cameraploeg van EenVandaag. 'Het gaat goed met ze, maar ze zijn erg geschrokken en heel erg boos', zegt hoofd communicatie van de AVROTROS Eric Dekker tegen AT5. 'Ze hadden de hele dag gedraaid en waren net klaar met filmen in de Bijlmer. Toen kwam er ineens een scooter op ze af en werden ze door een man met een pistool bedreigd, ze konden niet zien of het echt of nep was.'  De verslaggever en de camaraman bleven fysiek ongedeerd. 'We zijn wel al het gefilmde materiaal kwijt, evenals de camara, die vele duizenden euro's kost.'

Quote

'Ze konden niet zien of het vuurwapen echt of nep was'

Eric dekker, hoofd communicatie avrotros

De passagier van de scooter is een man tussen de 18 en 25 jaar oud. Hij is ongeveer 1.80 meter lang, heeft een normaal postuur, een ingevallen gezicht, kort haar en een licht getinte huidskleur. De man spreekt Nederlands met een Amsterdams accent.  Ook is op de beelden te zien dat hij tijdens de overval een grijze sweater met capuchon, witte sportschoenen en een tasje draagt. De tweede verdachte heeft een licht getinte huidskleur en draagt een blauwe jas met capuchon.

De politie wil graag weten wie de verdachten herkent, of wie de rode scooter heeft gezien. De mannen zijn na de overval gevlucht in de richting van de Albert Camuslaan en de Alexander  Dumaslaan. 

Informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de politie via de opsporingstiplijn: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Meer afleveringen van Bureau 020 kijk je hier.