Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veiligheid in Amsterdamse tbs-kliniek in gevaar door geldgebrek

13 januari 2020, 20.52 uur · Door Redactie

Acht forensische instellingen, waaronder het Amsterdamse Inforsa, dagen de Staat morgen voor de rechter omdat ze meer geld willen. Als het ministerie van Veiligheid en Justitie niet over de brug komt, weigeren ze langer de verplichte behandelingen te geven. En dat kan een gevaar vormen voor de samenleving, omdat het hier om uiterst gevaarlijke cliënten gaat.

Tbs-kliniek Inforsa is de enige Amsterdamse gesloten kliniek, waar patiënten met psychische problemen, die een ernstig delict hebben gepleegd, worden behandeld. De patiënten zijn psychotisch of verslaafd en worden bestempeld als uiterst gevaarlijk.

'Je kan je voorstellen dat hier bijvoorbeeld metromoordenaar Philip O., of Bart van U., moordenaar van voormalig minister Els Borst, zitten', vertelt Inforsa-psychiater Melina Rakic. 'Als we deze gevaarlijke patiënten niet voor honderd procent kunnen behandelen, dan is dat een gevaar voor de maatschappij', waarschuwt ze. 

AT5

Maatschappij in gevaar

Acht instellingen zoals Inforsa trekken nu aan de bel. Ze zeggen structureel te weinig geld van het ministerie te krijgen om hun werk te kunnen blijven doen. Daarmee handelt minister Sander Dekker volgens de klinieken in strijd met de Wet forensische zorg.

'Gezamenlijk is er 90 miljoen extra nodig', vertelt Inforsa-directeur Dick de Wit. Volgens hem is de situatie onhoudbaar, omdat Inforsa de afgelopen drie jaar miljoenen verlies heeft gemaakt. 'Omdat we niet willen sleutelen aan de kwaliteit'. 

'18 miljoen nodig'

Inforsa krijgt 16 miljoen euro per jaar, maar volgens de directeur is er zeker 18 miljoen nodig. Omgerekend is dat meer dan 2 ton per patiënt per jaar. 'Dat klinkt niet alleen veel, maar dat is veel', geeft de Wit toe.  'Een gedetineerde kost gemiddeld een ton per jaar. Maar in een tbs-kliniek zetten we mensen niet alleen vast, maar hier worden ze ook behandeld bijvoorbeeld voor trauma's. Daarnaast hebben we veel personeel nodig om het hier om zeer gevaarlijke patiënten gaat.'

Rakic maakt zich ernstige zorgen. 'Deze mensen zijn gewoon tijdbommen. Als ze onvolledig behandeld zijn dan keren ze misschien nog gevaarlijker terug dan dat ze zijn geweest.'

Drie verpleegkundigen op tien tbs'ers

Op dit momenten werken er nog drie verpleegkundigen op een groep van tien tbs'ers. Maar komt er geen geld bij dan moet dit terug naar een. 'Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dat niet verstandig en haalbaar is', zegt de directeur. 

De Wit hoopte met de minister om de tafel te zitten, maar dat verzoek werd niet ingewilligd. De instellingen voelen zich daarom genoodzaakt om naar de rechter te stappen. 'We hopen dat de rechter beslist dat we niet onder de kostprijs hoeven te werken', zegt de Wit. 

Het kort geding dient morgen.