Stad

Vandaag precies zestig jaar geleden overstroomde heel Tuindorp-Oostzaan

14 januari 2020, 09.00 uur · Aangepast 14 januari 2020, 11.19 uur · Door Redactie

Whatsapp

Het is vandaag precies zestig jaar geleden dat de wijk Tuindorp-Oostzaan overstroomde door een kadebreuk. Maar liefst 11.000 bewoners moesten op die bewuste 14 januari 1960 hun woning verlaten vanwege het water dat in rap tempo bijna twee meter hoog de huizen binnen stroomde. 

In Er vielen geen doden. Wel moesten dus duizenden mensen geëvacueerd worden. Volwassenen mochten pas na 15 dagen terug naar hun woning en begonnen toen aan de opruimwerkzaamheden. Kinderen kwamen pas na zes weken terug in de wijk.

Diepe indruk

De gebeurtenis maakte natuurlijk diepe indruk op de Tuindorpers. Buurtbewoner Gerda Huisman was 17 jaar oud tijdens de watersnoodramp. 'Ik zat nog op de huishoudschool', vertelde Huisman eerder in De Straten van Amsterdam. 'En daar zeiden ze tegen mij: "Moet je niet naar huis? Het ligt allemaal onder water bij jullie!"'

Op dat moment konden bewoners niet terug. Ook Huisman moest worden geëvacueerd en werd tijdelijk opgevangen in Krommenie.

'Toen we terugkwamen, was het wel heel erg hoor, met overal slijk en modder.' Ook waren alle deuren uitgelicht. 'De meeste mensen waren radeloos en zaten te huilen.'

De Straten van Amsterdam was in november in de Siriusstraat in Noord. Die straat is midden in Tuindorp-Oostzaan en stond ook onder water. Ton van Baardwijk heeft het meegemaakt en vertelt hierover. Ook Gerda Huisman en Nel Christ kunnen het zich als de dag van gisteren nog herinneren. Hieronder die uitzending:

Expositie

Sinds 5 januari is er een expositie over de ramp in het Zonnehuis in Noord, met nog niet eerder getoonde foto's en beelden. De expositie is nog tot en met komende zondag te zien.

Whatsapp