Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM: verdachte beschikte na moord op advocaat Derk Wiersum over veel geld

15 januari 2020, 13.32 uur · Aangepast 15 januari 2020, 14.59 uur · Door Redactie

Na de moord op advocaat Derk Wiersum beschikte verdachte Giërmo B. ineens over veel geld. Dat zei het Openbaar Ministerie vanmiddag tijdens het proces over de moord.

Davey Photography / Davey Baas

De 36-jarige Giërmo B. uit Almere, die twee weken na de moord werd gearresteerd, staat vandaag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting, wat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk behandeld zal worden.

Whatsappgesprekken

B. had tijdens zijn aanhouding tweeduizend euro aan contant geld op zak. Ook had hij 15.000 euro uitgegeven voor de aanschaf van een auto en gaf hij zijn kinderen 500 euro. Op de telefoon van B. vond de politie whatsappgesprekken over de aanschaf van wapens ('ijzers') en het herkennen van Wiersum en zijn auto.

Wiersum werd op 18 september vorig jaar doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in een omvangrijk liquidatieproces.

Verrast

Volgens het OM werd de advocaat in de dagen voor de moord al in de gaten gehouden. Er wordt rekening gehouden met het scenario dat de advocaat al op maandag 16 of dinsdag 17 september had moeten worden vermoord, maar dat de daders werden verrast door het feit dat Derk Wiersum toen de fiets pakte in plaats van de auto.

De advocaat van B. zegt echter dat zijn cliënt niet op de plek van de moord is geweest. Dat zou onder meer blijken uit de stappenteller op de telefoon, waarop te zien was dat er die dag slechts een paar stappen zijn gezet. Hij wil dat B., die betrokkenheid bij de moord ontkent, wordt vrijgelaten. Volgens hem gaat het in de rechtszaak om 'aannames' en zaken die worden 'ingevuld'. 

Verklaring Giërmo B.

De verdachte kwam ook zelf aan het woord. 'Ik vind het heel erg voor mevrouw Wiersum en haar kinderen. Ik ben ook vader. Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd. Voor de rest kan ik niet inhoudelijk op de zaak in gaan.'

AT5-verslaggever Mark Schrader is bij de zaak aanwezig.