Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente komt met woonplicht voor nieuwbouwwoningen

15 januari 2020, 13.10 uur · Aangepast 15 januari 2020, 13.26 uur · Door Redactie

Kopers van nieuwbouwwoningen in Amsterdam mogen in de toekomst alleen nog zelf in de woning gaan wonen. Dat stelt woonwethouder Laurens Ivens (SP) woensdag voor.

AT5 / Luuk Koenen

De gemeente wil op deze manier een rem zetten op de trend dat huizen worden gekocht om die daarna weer tegen de hoofdprijs te verhuren, het zogeheten buy-to-let. Zo hoopt wethouder Ivens dat mensen die een huis willen kopen om daar zelf te gaan wonen, weer aan bod komen.

Quote

'Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen'

laurens ivens, wethouder wonen

Wethouder Ivens: 'Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee. Daarom moeten we zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen, zodat de huur- én koopprijzen alleen maar sneller stijgen. Door te zorgen dat nieuwe woningen alleen worden verkocht aan mensen die daar zelf willen wonen, zorgen we dat deze woningen koopwoningen blijven en dat ze niet terecht komen in het dure huursegment.'

Langdurige werking

De zelfwoonplicht wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en geldt ook voor de volgende koper, zodat die een langdurige werking heeft. Wel zijn er uitzonderingen: het blijft mogelijk te verhuren aan een eerstegraads familielid (partner, kinderen en hun partners, ouders) en bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Het blijft ook mogelijk om een woning te verhuren als middeldure of sociale huurwoning (tot 1027 euro).

Alleen nieuwbouw

De maatregel geldt alleen voor woningen die nog gebouwd moeten worden, en zowel voor nieuwbouw als voor ‘transformatie’ van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De eerste woningen waar deze maatregel voor geldt, zullen dus pas over enkele jaren worden opgeleverd.

Bestaande woningen nog niet

Om in te grijpen bij bestaande koopwoningen is volgens de wethouder landelijke wetgeving nodig. Ivens: 'Ik ben blij dat de minister momenteel de mogelijkheden onderzoekt om ook een landelijke zelfbewoningsplicht in te kunnen voeren voor de bestaande woningvoorraad. Wij kijken met spanning uit naar de voorstellen waar zij mee komt.'