Start van hoofdcontent

Stad

nl

Straten wemelen van afgedankte kerstbomen: 'Ik vind het wel gezellig'

15 januari 2020, 19.03 uur · Door Redactie

De feestdagen zijn allang voorbij, maar de kerstboom is bij lange na niet uit het Amsterdamse straatbeeld verdwenen. De gemeente is namelijk verrast door de vele kerstbomen die de afgelopen tijd massaal op straat zijn gegooid. 

Bewoners van de Rivierenbuurt zijn verontwaardigd dat er nog steeds zo veel bomen op straat liggen. Een van hen merkt op dat ze er al een paar weken liggen. 'Het is belachelijk. Ze liggen op de plek waar je normaal gesproken je vuil in de bakken gooit. Ik vraag me af waarom het niet opgehaald wordt.'

Een buurtgenoot vreest ook gevaarlijke situaties met al die bomen op de stoep. 'Als een of andere grappenmaker ze in de brand steekt, dan hebben we een probleem', zegt hij. 

Op de Bilderdijkkade gebeurde dat al: 'Verleden week lagen hier een heleboel kerstbomen', vertelt een vrouw. 'Die zijn toen in de fik gestoken. De brand heeft ook de boom er naast meegenomen, die heeft het denk ik niet overleefd.'

Het is niet voor het eerst dat het ophalen van de afgedankte bomen niet geheel volgens plan verloopt. Vorig jaar ging het namelijk ook al mis omdat een deel van de inzamelwagens defect was. De gemeente probeerde het dit jaar dan ook op een nieuwe manier te regelen.

De bomen moesten nu bij de afvalplekken voor grofvuil aangeboden worden, op specifieke dagen. Maar het ophalen duurt volgens sommige bewoners veel te lang: 'Ze weten dat dit er aan zit te komen dus waarom moet dit zolang duren? We zitten al over de helft van januari en er gebeurt helemaal niets mee!'

Extra ophaalwagens

De gemeente laat weten dat er 14 speciale wagens worden ingezet die extra diensten zullen draaien om alle kerstbomen zo snel mogelijk van straat te halen. Vrijdag 24 januari verwacht de gemeente alle bomen te hebben opgehaald. 'Nog even geduld, we komen ze ophalen', schrijft de gemeente op haar website.

Gelukkig stoort niet iedere Amsterdammer zich aan al die zwervende kerstbomen. 'De kinderen uit de buurt zijn er superblij mee', vertelt een bewoonster van Zuid. 'De kerstverlichting is ook al verdwenen, ik vind dit juist wel gezellig!'.