Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstenaar plaatst zonder toestemming standbeeld van Martin Luther King in park

16 januari 2020, 12.38 uur · Aangepast 16 januari 2020, 14.01 uur
Door Redactie · Foto: Jasper van Schravendijk

Vroeg in de ochtend op de 91ste verjaardag van Martin Luther King, plaatste de kunstenares Airco Caravan een bronzen standbeeld van de activist in 'zijn' park. Geheel in eigen stijl deed ze dit gisteren zonder toestemming van Stadsdeel Zuid.

Het is niet de eerste keer dat de kunstenares Airco Caravan (een pseudoniem van Maria Koning) een kunstproject rond Martin Luther King uitvoert. In 2018, vijftig jaar na de moordaanslag op de activist, plaatste zij al meerdere kleine standbeelden in de stad. Eén daarvan staat nog steeds bij de hoofdingang van het Martin Luther Kingpark.

AT5

Stadsdeel veranderde van gedachten

De kunstenares vond het echter tijd worden voor een permanent standbeeld. Buurtbewoners en stadsdeel Zuid waren het hiermee eens. Hoewel Airco Caravan al was begonnen met de voorbereiding van het project, veranderde het stadsdeel haar standpunt. De kunstenares moest ineens een ander, tijdelijk project, uitvoeren. 

De kunstenares liet het hier niet bij zitten, juist omdat haar nooit een duidelijke reden was gegeven waarom het stadsdeel plotseling van gedachte veranderde. 'Het werd gebracht als een feit, ik had er helemaal geen keuze meer in', vertelt ze tegen AT5

Jasper van Schravendijk

En zo geschiedde. Hoewel het kunstproject haar bijna 13.000 heeft gekost, werd het standbeeld gisterochtend zonder toestemming van het stadsdeel geplaatst. 'Iedereen die ik tot nu toe spreek is laaiend enthiousiast over het standbeeld en wil dat hij op deze plek blijft staan. Ik hoop dan ook echt dat het stadsdeel besluit om het standbeeld te laten staan!' 

Niet direct verwijderen

In een reactie aan AT5 laat stadsdeel Zuid weten het te betreuren dat het standbeeld zonder overleg en tegen de afspraken in is geplaatst. Stadsdeel Zuid wil in gesprek gaan met de kunstenares. Ook zegt het stadsdeel het beeld niet direct te verwijderen. Wel wordt er gecontroleerd of het beeld veilig is geplaatst.