Ajax wint nipt van Sparta: 2-1

19 januari 2020, 16.23 uur · Aangepast 19 januari 2020, 16.34 uur · Door Redactie

Ajax heeft vanmiddag zijn eerste competitieduel van 2020 gewonnen. De Amsterdammers waren met 2-1 te sterk voor Sparta.

AT5

De eerste grote kans in de wedstrijd was voor Sparta, dat al in de eerste minuut dichtbij de 0-1 kwam via Ache die de bal rakelings voorlangs schoot. Hierna trok Ajax de wedstrijd steeds meer naar zich toe. Na een kwartier spelen schoot Donny van de Beek de rebound van een schot van Ziyech hard binnen: 1-0.

De rest van de eerste helft bleef Ajax de bovenliggende partij, maar nam duidelijk gas terug. Promes, Ziyech Tagliafico zagen hun schoten gered worden door Sparta-doelman Harush. Veel gevaarlijker werden de Amsterdammers niet. Sparta werd nog twee keer gevaarlijk in de counter, maar speelde deze niet uit.

Doelpunt Gravenberch & blessure Ziyech

In de eerste fase na de thee speelden de Ajacieden aanzienlijk energieker. Het spel kwam nauwelijks van de Rotterdamse helft af. In de 60ste minuut werd het publiek getrakteerd op een heerlijke aanval, dwars door het drukke zestienmetergebied van Sparta heen, die werd binnen door jongeling Ryan Gravenberch.

Helaas kreeg de ploeg van Erik ten Hag in diezelfde fase ook een flinke domper te verduren. Ziyech ging enkele minuten voor de 2-0 op het gras zitten en gaf meteen aan dat hij eraf moest. Hij werd vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. later kwamen ook Lassina Traoré en Carel Eiting het veld in, ten koste van Babel en Gravenberch.

Spannende slotfase

Ruim een kwartier voor tijd schoot Sparta de spanning terug in de wedstrijd. Piroe kon een lange dieptepass ongehinderd aannemen en binnenschieten namens Sparta, dat daarna nog even flink aanzette en in de 85ste minuut bijna de 2-2 binnenschoot. Martínez bracht op de doellijn redding met het hoofd.

Ajax leek geen intentie meer te hebben om zelf het spel te maken en zette vooral alles op alles om de overwinning over de streep te trekken. Promes kreeg zelfs nog een gele kaart voor tijdrekken. Onana wist in de allerlaatste minuut van de wedstrijd de drie punten te redden voor Ajax, door een hard schot van Duarte op spectaculaire wijze te keren. Daarmee bleef het bij 2-1.