Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJburgers alert na reeks straatroven: 'Ik mijd 's avonds het Diemerpark'

22 januari 2020, 16.12 uur · Aangepast 22 januari 2020, 17.29 uur · Door Redactie

IJburgers zijn op hun hoede na een opvallende toename van het aantal straatroven. Met een tekstkar worden zij door de politie aangeraden om hun dure spullen goed weg te stoppen en bij een verdachte situatie het alarmnummer te bellen. Sportclubs adviseren om niet alleen in het park te fietsen.

AT5

'Ik weet dat er kinderen van ongeveer 14 tot 16 jaar in het Diemerpark mensen overvallen en telefoons stelen', vertelt een meisje. 'Ik ken via-via een jongen die een stukje verderop aan het fietsen was, toen kwamen er jongens met messen en die wilden zijn "oortjes" en zijn telefoon', zegt een ander. 'Maar die waren heel goedkoop, dus toen lieten ze hem gaan.'

Diverse IJburgers maken zich zorgen: 'Ik mag van mijn moeder voorlopig niet in het Diemerpark lopen in de aovnd. Ik doe aan hardlopen, dus ik vind het leuk om daar te lopen, maar het is te gevaarlijk.' Een ander vertelt dat ze iets sneller naar huis fietst en altijd samen met vriendinnen fietst als ze laat van de hockeyclub af komt.

Beveilingscodes wissen

In een van de Whatsapp-groepen uit de buurt schrijft een vader dat zijn zoon door drie jongens werd beroofd en daarbij ook de beveiligingscodes van zijn telefoon moest wissen, zodat de telefoon niet later kon worden vergrendeld of getraceerd.

De politie heeft inmiddels diverse maatregelen genomen. Zo staat er op IJburg een tekstkar waarop buurtbewoners worden gewaarschuwd en is er vorige week een buurtbijeenkomst georganiseerd. Inmiddels zijn diverse minderjarige verdachten aangehouden. Er wordt nog in kaart gebracht om hoeveel straatroven het precies gaat.