Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schorsing TTO-chauffeurs voorlopig van de baan

22 januari 2020, 21.52 uur · Aangepast 22 januari 2020, 22.23 uur · Door Redactie

De schorsing van 23 chauffeurs van twee Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's) is voorlopig uitgesteld. Dat heeft de rechter besloten. 

Dat meldt vakblad TaxiPro. Al maanden zijn de twee organisaties Take a Taxi en Taxistad in conflict met wethouder Sharon Dijksma (Vervoer). Sinds 15 juli mogen TTO's hun chauffeurs voor overtredingen ook een boete geven in plaats van de voorheen verplichte week schorsing. Take a Taxi en Taxistad willen de chauffeurs die in de dagen vóór 15 juli de fout in gingen, nu niet meer schorsen omdat de regels inmiddels anders zijn. 

Meerdere rechtszaken

Inmiddels vonden er meerdere rechtszaken plaats, maar een duidelijk besluit kwam daar nog niet uit naar voren. 23 chauffeurs van de twee taxibedrijven spanden daarop een kort geding aan tegen hun werkgevers. Op deze manier hoopten ze de wethouder op andere gedachten te brengen.

De chauffeurs krijgen nu dus voorlopig gelijk van de rechter, die zegt dat de uitvoering van de schorsingen moeten worden opgeschort. De rechter meent dat er gewacht moet worden op een uitspraak in de procedure die de twee TTO's hebben aangespannen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De rechter meent dat het in verband met de impact van eventuele schorsingen, nodig is om die uitgebreidere procedure af te wachten. 

'Zinloze heksenjacht'

'We hopen dat de wethouder dit vonnis aangrijpt om een punt te zetten achter deze zinloze heksenjacht', zegt Ruud Lagerwaard, directeur van Take a Taxi, tegen TaxiPro. 'Dan kunnen we ons eindelijk weer gaan richten op het verbeteren van de kwaliteit van de taximarkt.