Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Broertjes (11) uit Noord openen grootste strijkkwartetfestival ter wereld

25 januari 2020, 20.34 uur · Door Redactie

De broertjes Aaron en Brandon Auyeung openen vanavond het Strijkkwartet Biënnale in het Muziekgebouw aan 't IJ. De twee 11-jarigen uit Noord krijgen tijdens de tweede editie van het strijkkwartet de kans om hun muzikale kwaliteiten te laten horen. 

AT5

Aaron begon met spelen toen hij op school de kans kreeg om vioollessen te volgen. Niet lang daarna kreeg ook Brandon een viool in handen en werd het muzikale duo geboren. 'We sturen elkaar aan om beter te worden', zegt Aaron. 

De jongens zijn apetrots en zelfs een beetje zenuwachtig voor vanavond. 'Ik vind het vrij spannend en ook een eer dat wij het festival mogen openen', vertelt Brandon. Zo hebben ze de laatste paar dagen de puntjes op de i gezet. 'We hebben veel thuis geoefend, zodat we de stukjes die we fout doen, nog kunnen verbeteren voordat we voor het grote publiek spelen.'

Leerorkest

De broertjes uit Noord kregen dankzij Stichting Leerorkest van Marco de Souza interesse in het instrument. De Souza is al jaren bezig om muziek op school te stimuleren en dan voornamelijk voor scholen die het eigenlijk niet in hun klassenpakket kunnen opnemen.

'Ik zie in buurten zoals in Noord en De Bijlmer waar kinderen niet de middelen hebben om klassieke muziekinstrumenten te spelen. Toen zijn we naar diverse scholen gegaan en hebben alle kinderen een instrument gegeven om muziek mee te spelen tijdens muzieklessen op school.' 

Hoe de samenwerking verloopt tussen de twee zal vanavond bekend worden. 'We kunnen goed naar elkaar luisteren, af en toe!', eindigt Aaron. 

Het Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is van 25 januari tot en met 1 februari te bezoeken.