Politiek

NL
V

GVB-directeur vertrekt en wordt staatssecretaris van Financiën

26 januari 2020, 10.07 uur · Aangepast 26 januari 2020, 13.52 uur · Door Redactie

Alexandra van Huffelen wordt een van de twee staatssecretarissen van Financiën en gaat daar aan de slag met het loodzware dossier van de toeslagenaffaire. Dat zou haar vertrek als directeur van het GVB betekenen. Dat meldt de NOS.

Menno Snel (D66) trad in december af als staatssecretaris naar aanleiding van de toeslagaffaire, waarbij de belastingdienst honderden gezinnen beticht had van fraude bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag. 

Omdat de functie van staatssecretaris van Financiën zo zwaar werd geschat, besloot de coalitie dat er twee nieuwe staatssecretarissen moesten worden benoemd. Een van de twee zou het toeslagendossier op zich nemen, de andere zou de overige taken moeten uitvoeren.

Eerste vrouw ooit

Haagse bronnen bevestigen nu aan NOS dat Van Huffelen een van de twee nieuwe staatssecretarissen wordt en dat zij zich zal buigen over het de toeslagenaffaire. Ze moet de gedupeerde ouders gaan compenseren en in kaart brengen hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden. Hans Vrijbrief, ambtelijk voorzitter van de Eurogroep, wordt de andere staatssecretaris. 

Dat betekent dat zij stopt als directeur van het GVB, een functie die zij sinds 2014 bekleedt. Van Huffelen was  sinds 2019 al lid van de Eerste Kamer namens D66, maar ook met dat werk moet ze stoppen. Van Huffelen wordt de eerste vrouwelijke bewindspersoon ooit op het ministerie van Financiën. 

Het GVB kon vanochtend nog niet bevestigen of de directeur inderdaad vertrekt.