Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zelfverdediging in strijd tegen straatroven IJburg: 'We leren kinderen grenzen aan te geven

26 januari 2020, 20.41 uur · Door Redactie

Wat moet je doen als je op straat wordt beroofd? Je spullen afgeven en geen verzet tonen, is het advies van de politie. Mocht zelfverdediging wel nodig zijn, dan kunnen de technieken van krav maga zomaar eens van pas komen. Instructeur Danny Ravesteijn wil de jeugd op IJburg gratis workshops geven nu er daar steeds meer straatroven plaatsvinden.

Kenmerkend voor de verdedigingskunst, die zijn oorsprong heeft in Israël, is het trainen op realistische situaties. 'Wij leren kinderen een beetje zelfverzekerder worden, duidelijk grenzen aan te geven. Ze leren spelenderwijs technieken waar ze de rest van hun leven iets aan hebben', vertelt Ravesteijn.

Workshops

Deze week werd bekend dat er op IJburg steeds meer straatroven plaatsvinden, waarbij jongeren zowel verdachte als slachtoffer zijn. Danny wil daarom gratis workshops geven aan de jeugd in het Diemerpark: de plek waar al vaak iemand beroofd is. 

Quote

'Het is een slechte ontwikkeling: kinderen die kinderen overvallen'

Danny Ravesteijn, eigenaar Kadima Gym

Danny is geschrokken van de ontwikkelingen op IJburg. 'Ik ben ook ongerust. Misschien gaat het escaleren. Dit is een slechte ontwikkeling: kinderen die kinderen overvallen.'

Volgens de trainer is krav maga niet bedoeld om agressief te zijn tegen anderen. 'Dat moet absoluut niet. Als iemand aan je zit, moet je wel agressief reageren. Dan ben je al een station verder namelijk.'

Maatregelen

Er zijn al maatregelen genomen op IJburg. Zo staat er een tekstkar en is er een buurtbijeenkomst georganiseerd. Het advies van de politie is: geef je spullen af als je wordt beroofd en verzet je niet. Danny is het daar helemaal mee eens. 'Laten we niet vergeten dat het belangrijkste is dat iedereen veilig thuiskomt', aldus de trainer. 

AT5