Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'Mislukte gevangenisontsnapping Omar L. kwam door lege accu slijptol'

27 januari 2020, 08.18 uur · Aangepast 27 januari 2020, 08.28 uur · Door Redactie

De Amsterdamse crimineel Omar L., die door de politie wordt gezien als kopstuk in de onderwereld, werd vorige week bijna bevrijd uit de gevangenis van Zutphen door een groep Frans-Marokkaanse mannen. Het was de vier gelukt om het complex binnen te komen, maar een lege accu van de slijptol heeft roet in het eten gegooid.

Inter Visual Studio

Dat schrijft De Telegraaf. De deur die de handlangers open wilden breken, bleek van sterker materiaal dan gedacht en de accu raakte leeg. Omdat de 'bevrijders' geen reserveaccu bij zich hadden, konden ze niks anders doen dan opgeven. Omar L. stond op dat moment buiten op de luchtplaats te wachten. 

De krant noemt de actie van de Fransen 'uitermate riskant en gewaagd, maar goed doordacht en voorbereid'. Een van de handlangers heeft zich voorgedaan als bezoeker en konden zo het complex binnenkomen. Op de schuifdeur die naar de gevangenis leidt, plaatste hij wiggen. Zo is het hele team binnen de gevangenis gekomen. De brandende bestelbus diende mogelijk als afleidingsmanouvre. 

Na de gefaalde ontsnappingspoging is Omar L. overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis in Vught. Het OM en de politie onderzoeken momenteel of L. op de hoogte was van het uitbraakplan en of er van binnenuit hulp is geweest.