Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Van Gogh Museum koopt pastel dat invloed had op grootmeester

29 januari 2020, 11.03 uur · Aangepast 29 januari 2020, 12.26 uur · Door Redactie

Vanaf vandaag is er een nieuw kunstwerk te bewonderen in het Van Gogh Museum. Het gaat om een pastel van de Franse impressionist Edgar Degas (1834-1917), de Badende vrouw. De Franse kunstenaar zou een grote inspiratie zijn geweest voor Vincent van Gogh (1834-1917). Zo groot zelfs, dat het werk van Van Gogh hierdoor beïnvloed zou zijn geweest. 

Van Gogh Museum

Het kunstwerk maakt onderdeel uit van een tiental pastels waarin de Franse kunstenaar zich liet inspireren door het vrouwelijk schoon, naakt welteverstaan. Dit specifieke kunstwerk laat op een intieme manier zien hoe een vrouw zichzelf met een spons wast. 

Quote

'Degas gebruikte het pastelkrijt meesterlijk om het licht op haar lichaam subtiel en zacht weer te geven'

Van Gogh museum

Het thema van de kunstwerken is volgens kenners niet het enige opvallende aan het werk van de Franse kunstenaar. Zo oogst hij tegenwoordig ook veel lof vanwege zijn gebruikte tekentechnieken: 'Degas gebruikte het pastelkrijt meesterlijk om het licht op haar lichaam subtiel en zacht weer te geven, maar ook de uitwerking van de achtergrond springt in het oog'.

Van Gogh kon de naakte vrouwen wél waarderen

Op de impressionistische tentoonstelling van 1886 in Parijs werd een deel van de 'naaktwerken' van Degas tentoongesteld. Of de Badende vrouw op de expositie tentoongesteld werd, is onbekend. Destijds kon niet iedereen de kunstwerken even goed waarderen.

Ook Van Gogh bezocht de tentoonstelling en was wél onder de indruk. Zo erg zelfs, dat zijn eigen werk hierdoor werd beïnvloed. De Nederlandse kunstmeester werkte in dezelfde periode ook aan naaktstudies op het atelier van Cormon in Parijs. Volgens kunstkenners zijn de tekentechnieken van Degas terug te vinden in de werken van Van Gogh. 

Op onderstaande afbeelding is dit duidelijk te zien. Het linkerkunstwerk is van Edgar Degas, het rechterkunstwerk is gemaakt door Vincent van Gogh.

Van Gogh Museum

Het was een 'langgekoesterde wens' van het Van Gogh Museum om de collectie aan te vullen met een kunstwerk van Degas. Het is de eerste keer dat er een kapitaal uniek kunstwerk van Degas in Nederland te bezichtigen is.