Start van hoofdcontent

Stad

nl

Niet alle helden dragen capes

30 januari 2020, 21.39 uur · Aangepast 10 februari 2020, 14.39 uur · Door Redactie

De expositie 'HELDEN' is vanavond officieel geopend door IHLIA LGBT Heritage, een erfgoed instituut voor de LHBTI gemeenschap. De tentoonstelling zal in de OBA te zien zijn. Maar wie zijn deze 'helden' en waarom moeten ze geëerd worden?

AT5

 Lonneke van den Hoonaard, de directeur van IHLIA, heeft ervoor gezorgd dat deze tentoonstelling getoond kan worden in de OBA. De tentoonstelling laat -mede door Van den Hoonaard zelf- de uitgekozen 'helden' over hun eigen helden spreken. Van den Hoonaard heeft met haar team een groep Amsterdammers geselecteerd die veel betekenen voor de LHBTI gemeenschap. 

'Wij hebben met veel mensen die hier worden tentoongesteld een goede relatie, want zij behoren tot onze gemeenschap en komen, net als wij, op voor de LHBTI'ers. Het zijn ook allemaal mensen die in Amsterdam wonen. Het is mooi dat ze allemaal diverse  achtergronden en verschillende verhalen hebben, waardoor de tentoonstelling een goede representatie is van de samenleving', aldus Van den HoonaardHoonaard.

Nassiri Belaraj, Splinter Chabot en So Roustayar zijn allemaal 'helden' en zijn ook te bezichtigen in de bibliotheek. Ook Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC en oud  politicus van de PvdA, staat geportretteerd. 'Ik heb wel gemerkt dat ik voor sommige mensen een held kan zijn, omdat ik op kom voor de gemeenschap. Ook als ze me zien als voorzitter van COC en mij zien opkomen voor de LHBTI'ers. Maar de term 'held' vind ik zelf wel een groot woord, ik gebruik liever rolmodel.' 

Eén van de boeken die Astrid als kind las ligt ook in de expositie, omdat het boek veel voor haar betekent. 'Het is een boek dat vertelt hoe je als meisje jezelf moet verhouden in de mannenwereld. Toen ik jonger was en dit boek las, dacht ik echt dat ik een jongen moest zijn, vanwege de mannelijke maatschappij waar wij in leven. Toen ik wat ouder werd, begreep ik het verhaal beter, want de schrijver vertelt dat je als meisje stoer kan zijn en dat je gewoon jezelf moet blijven.' 

De tentoonstelling is tot en met 12 april te bezichtigen in de bibliotheek.