Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Kwetsbare wijken komen steeds verder onder druk'

3 februari 2020, 11.00 uur · Door Redactie

Kwetsbare wijken komen steeds verder onder druk te staan, doordat er steeds meer mensen met een laag inkomen komen te wonen. In die wijken zijn toenemende problemen rond overlast en onveiligheid. Dat concludeert Aedes, de koepel van wooncorporaties, na onderzoek. 

Google Streetview

Eén op de vijf bewoners van sociale huurwoningen in kwetsbare wijken, zegt bang te zijn om in de eigen buurt te worden lastiggevallen of beroofd. Terwijl gemiddeld in Nederland dat slechts 6 procent is.

Bewoond door kwetsbare groepen

Een van de oorzaken is  dat sociale huurwoningen steeds vaker worden bewoond door kwetsbare groepen. Uit een verkenning die onder meer in Amsterdam is gedaan, blijkt dat mensen met de laagste inkomens vrijwel niet uitstromen uit hun woningen. Mensen met een hoger inkomen verlaten de buurt juist wel. 

Ook het marktdenken is volgens de onderzoekers een oorzaak waardoor de druk op kwetsbare wijken groter wordt. Door dat marktdenken bij de overheid en woningcorporaties zijn de goedkoopste woningen steeds vaker in de wijken waar de leefbaarheid zwak is. De kwetsbare groepen krijgen bovendien te weinig ondersteuning, waardoor de problemen rond overlast en onveiligheid toenemen. 

Vogelaarwijken

De studie is een vervolg op een eerder onderzoek naar achterstandswijken. Toen werd ook al geconcludeerd dat de door toenmalig minister Vogelaar aangewezen zwakke wijken, aan het terugkeren waren.