Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie en handhavers krijgen waarschijnlijk weer vaste plek op de Wallen

3 februari 2020, 12.39 uur · Aangepast 3 februari 2020, 13.07 uur · Door Redactie

Handhavers en agenten zullen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk weer kunnen werken vanuit de Wallen. De stad wil de werkplaats van houthandel Schmidt op de Oudezijds Voorburgwal huren en is dichtbij een deal. Het gebouw moet een vaste uitvalsbasis worden.

Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder na berichtgeving van Het Parool. Eerst zal de werkplaats flink verbouwd moeten worden, begin 2021 kan de begane grond in gebruik worden genomen. De bedoeling is dat daar een wijksteunpunt komt waar handhaving, politie en andere overheidsdiensten gebruik van zullen maken, schrijft de krant. 

Terugkeer

In juli werd bekend dat het stadsbestuur de mogelijkheid onderzocht voor de terugkeer van een politiebureau op De Wallen. Het bureau aan de Beursstraat werd vier jaar geleden gesloten omdat het gebouw te klein was. Ook het bureau op de Warmoestraat werd gesloten. Het personeel verhuisde naar politiebureau Burgwallen aan de Nieuwezijs Voorburgwal. 

Ombudsman Arre Zurremond concludeerde in zijn onderzoek naar de binnenstad echter dat bewoners en ondernemers behoefte hebben aan een bureau op de Wallen. 

Wens ingewilligd

Die wens lijkt nu ingewilligd te worden. Wanneer de deal rond zal komen, kon de gemeentewoordvoerder niet zeggen. Wel is duidelijk dat het wijksteunpunt geen politiepost wordt. De politie heeft door capaciteitsproblemen moeite met het openhouden van de eigen bureaus. Daarom werd in december besloten de openingstijden van verschillende bureaus aan te passen. 

De verhuur aan de gemeente zal betekenen dat er een einde komt aan houthandel Schmidt. Het bedrijf heeft geen opvolger binnen de familie en zocht een goede bestemming voor het pand. 'We willen de buurt helpen', zegt René Schmidt tegen de krant.