Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister over 'bizarre' huurprijs Pieter Calandlaan: 'Verhuurders moeten fatsoenlijk doen'

3 februari 2020, 17.56 uur · Door Redactie

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) neemt geen maatregelen tegen verhuurders die de hoofdprijs vragen voor huurwoningen in de stad. In plaats daarvan doet ze een beroep op de verhuurders om niet de maximale huurprijs te vragen. Dat zegt ze in antwoord op Kamervragen die gesteld werden nadat een rijtjeshuis aan de Pieter Calandlaan in Nieuw-West aan tien huurders verhuurd werd voor in totaal 7000 euro.

Huurders die het gevoel hebben dat ze te hoge prijzen betalen, verwijst ze naar de Huurcommissie.

De eigenaar had de woning, wat van oorsprong een eengezinswoning was, laten verbouwen en creëerde zo in totaal tien slaapkamers van acht vierkante meter in het pand. Het huis is in totaal 122 vierkante meter groot, heeft naast de tien slaapkamers nog drie badkamers en een gemeenschappelijke ruimte. Huurders moeten voor een kamer van acht vierkante meter 700 euro per maand neerleggen.

Deze gang van zaken zorgde voor behoorlijk wat verontwaardiging. Erik Rezelman, financieel expert bij RTL, noemde de huurprijzen voor deze oppervlakte 'echt het meest bizarre wat ik ooit heb gezien.' Om een beeld te geven van hoe klein de kamers in die woning zijn, tekende hij de oppervlakte uit op een parkeerplaats van een auto.

Nadat Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) het nieuws oppikte over de huurwoningen, stelde ze Kamervragen over de 'huisjesmelkers aan de Pieter Calandlaan'.

Prijsbepaling huurwoning

Minister Stientje van Veldhoven geeft aan dat ze niet kan beoordelen of deze huurprijs in verhouding staat tot de waarde van het huis. 'Dat neemt niet weg dat ik erop reken dat verhuurders fatsoenlijk omgaan met hun huurders en een redelijke huurprijs vragen, waarbij zij rekening houden met de geboden kwaliteit van hun woning of kamer.' 

Volgens de minister is het in theorie mogelijk om tot een huurprijs van 700 euro te komen voor een kamer. Dit moet worden vastgesteld door middel van het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Zodra een onzelfstandige huurwoning (woning met gedeelde toegang, keuken en toilet) op minimaal 380 punten komt, is zo'n dergelijke huurprijs mogelijk.

'Teleurgesteld in minister'

Gert Jan Bakker van Stichting !WOON is teleurgesteld door de reactie van de minister. 'Ik mis de kritiek van Van Veldhoven op het verhuurgedrag in de stad.' Bakker vindt dan ook dat ze te makkelijk denkt over de huurprijzen van soortgelijke kamers. 'Ik hoopte dat ze de wooncrisis in Amsterdam serieus zou nemen, maar nu lijkt het wel alsof ze blind is voor deze problematiek. En dat terwijl jonge mensen echt tegen grote problemen aanlopen door de wooncrisis.'

'Naar Huurcommmissie'

Minister Van Veldhoven verwijst betrokken huurders naar Huurcommissie zodra ze hun woning willen toetsen. 'De Huurcommissie zal in dat geval het puntenaantal vaststellen en bepalen of de huurprijs gehandhaafd blijft of verlaagd wordt', schrijft de minister. 'In het geval van een tijdelijk contract kan de huurder zich ook nog na afloop van dit contract zich nog wenden tot de Huurcommissie om met terugwerkende kracht huurverlaging te krijgen.'