Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chinese matrozen vast op schip vanwege coronavirus

5 februari 2020, 17.15 uur · Aangepast 5 februari 2020, 17.54 uur · Door Redactie

De bemanningsleden van een schip uit China zitten al dagen vast op hun schip in het Westelijk Havengebied. Ze kunnen niet terug naar hun land door het coronavirus. Ze zouden deze week in Amsterdam worden afgelost door een nieuwe ploeg uit China, maar door het coronavirus kan die ploeg niet komen.

 Die ploeg mocht niet naar Nederland afreizen omdat ze vanwege het virus China niet uitmogen. Het schip mag niet onbemand blijven en daarom zitten ze nu al dagen op hun schip.

De bemanningsleden hebben tien maanden op zee gezeten en China al verlaten voordat het virus uitbrak. Havendominee Leon Rasser en AT5 konden daarom zonder risico aan boord gaan om de mannen een hart onder riem te steken. De dominee fietst zelf al zeker 20 jaar langs aangemeerde schepen en stuitte zo vorige week op het Chinese schip

Zorgen 

Een van de bemanningsleden is erg bezorgd, maar dan vooral om zijn familie in China. 'Er zijn al twintigduizend mensen ziek, ik maak mij erg zorgen over mijn familie. En ik mis ze heel erg', aldus Pei yun Zhou. 'We zitten al bijna 11 maanden op dit schip, ik kan alleen nog lachen omdat ik geld verdien.'

De andere bemanningsleden willen niets zeggen voor de camera. 'Ze zijn zo bang om verkeerd over te komen of iets vekeerds te zeggen', aldus de havendominee. 

Lot nog onzeker

Het lot van de bemanning is nog onzeker, waarschijnlijk moeten ze nu eerst naar Rusland. Dat betekent dus  nog veel langer op zee. 'Ze gaan nu ook nog over het wettelijk maximum heen, de vakbond is dat nu ook aan het uitzoeken', vertelt de dominee. 

De bemanningsleden worden ondertussen opgevrolijkt met simkaarten die de dominee ze heeft gegeven zodat ze hun familie thuis kunnen bereiken. Ook hebben ze een biertje, geen Corona, aangeboden gekregen.