Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Werkzaamheden bij Zuidasdok hervat tijdens pinksterweekend

6 februari 2020, 19.39 uur · Aangepast 6 februari 2020, 20.15 uur · Door Redactie

Tijdens het pinksterweekend worden de werkzaamheden bij het megaproject Zuidasdok hervat. De bouwvakkers werken dan verder aan de extra reizigerstunnel voor station Zuid. Vooral het trein- en metroverkeer zal er last van hebben, de A10 Zuid blijft dit keer wel gewoon open. 

Robbert-Jan Kamstra

Eerder zorgden werkzaamheden bij het bouwproject ook voor grote verkeershinder op de A10. Dat lijkt nu mee te vallen, zo laat de projectorganisatie weten. 

 Reizigerstunnel

In november werd er ook al gewerkt aan de reizigerstunnel. Daarbij moest een drie miljoen kilo wegend dakdeel op zijn plek worden geschoven. 

Inmiddels zitten de funderingspalen voor de tunnel ook al in de grond, maar deze moeten nog wel wapening en beton krijgen. Dat gebeurt vanaf zaterdag 30 mei tot en met maandag 1 juni. Daarnaast worden dan de laatste restanten van de tramtunnel weggehaald, waar voorheen tram 51 doorheen reed. 

Beperkte ruimte

De ruimte is beperkt, benadrukt de organisatie, daarom moet het trein- en metrospoor er tijdens de werkzaamheden gedeeltelijk uit. Dat zorgt voor vertragingen, bovendien moeten reizigers vaker overstappen. 

Puzzelen

De overlast die Amsterdammers ervaren van de werkzaamheden is daarna nog niet voorbij. Het bouwproject liep veel vertraging op en is dan ook nog lang niet voltooid. De projectorganisatie zegt veel te moeten puzzelen om de planning alsnog rond te krijgen.

'Er zijn meer drie- en vierdaagse periodes nodig waarin geen of minder treinen en metro’s rijden dan aanvankelijk gedacht', zo staat er op de website. 'Dit betekent dat we voor 2020 en 2021 zoeken naar weekenden waaraan we een doordeweekse dag met minder forenzen kunnen vastplakken.'