Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe podcast vanuit de Stopera moet jongeren meer bij politiek betrekken

7 februari 2020, 14.45 uur · Aangepast 7 februari 2020, 15.19 uur · Door Redactie

Wie de gemeenteraad wel eens heeft gevolgd, weet dat het er soms lang en saai aan toe kan gaan. Twee leden van de oppositie vinden dat het anders kan, en proberen op een nieuwe manier jonge Amsterdammers bij de lokale politiek te betrekken.

AT5

Met hun podcast Damsko bespreken VVD-raadslid Daan Wijnants en Gerjan van den Heuvel van de ChristenUnie elke twee weken het reilen en zeilen op het stadhuis en daarbuiten.

'We merkten beiden dat vrienden van ons geen idee hebben wat er in de gemeenteraad gebeurt. Dus we wilden dat met deze podcast wat bekender maken', legt Wijnants uit, die een van de kamertjes in het stadhuis heeft omgebouwd tot radiostudio.

Jongeren aanspreken

De twee proberen op een nieuwe en luchtige manier jongeren aan te spreken die door andere media niet worden bereikt. En dat hun standpunten soms ver uit elkaar liggen, wordt even aan de kant geschoven.

'We zitten hier in die zin niet als VVD en ChristenUnie, maar als jonge mensen in de gemeenteraad die breder bekend willen maken wat hier nu speelt', aldus Wijnants. 'Landelijk in het kabinet kan het ook, dus samen een podcast opnemen moet ook wel lukken', vult Van den Heuvel aan.

Quote

'Femke, als je kijkt, kom een keer langs in onze podcast'

Daan wijnants (vvd)

In de eerste aflevering komen onderwerpen als straatintimidatie, het verhuren van je woning via Airbnb en het festivalbeleid voorbij. Maar ook persoonlijke details komen aan bod, zo liet Wijnants zich in de eerste aflevering ontvallen dat hij burgemeester Femke Halsema ook goed zou vinden als stand-up comedian.

'Femke, als je kijkt, kom een keer langs in onze podcast. Volgens mij wordt dat alleen maar leuk, want ze heeft een goede timing. Dus ze weet echt wanneer je stilte moet laten vallen en dan de punchline deliveren', aldus Wijnants. Van den Heuvel: 'Ze is zeker uitgenodigd om een keer haar verhaal te doen bij ons.'

Grote ambities

Grote ambities dus. Hoeveel luisteraars de twee tot nu toe hebben, weten ze zelf ook niet. De volgende podcast komt over twee weken uit op iTunes en Spotify.