Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waternet gaat openbare tappunten in Noord testen op lood

7 februari 2020, 16.42 uur · Door Redactie

Na herhaaldelijke vragen van bewoners gaat Waternet toch watertappunten in Noord testen op zware metalen zoals lood. De Noorderlingen zijn bang dat er, net als in honderden woningen in de stad, ook bij de tappunten sprake is van loden leidingen. 

AT5 / Luuk Koenen

Welke drie tappunten in Noord precies worden getest is nog onbekend. Wel laat Waternet weten dat zij sowieso jaarlijks een aantal willekeurige tappunten meenemen in hun reguliere bemonstering. Bij eerdere metingen van die punten is niets aangetroffen in het water.

De tappunten zijn rechtstreeks aangesloten op de hoofdleiding van Waternet. Omdat zij geen gebruik meer maken van loden leidingen is het risico op zware metalen in het water nihil. Het vervuilde water in woningen word vaak veroorzaakt doordat de leidingen onder de woningen zelf nog van lood zijn. 

Quote

'We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat er zware metalen gevonden worden. We gaan uit van goede resultaten'

Waternet

Daarom benadrukken zij dat ze de testen nu gaan uitvoeren omdat zij door buurtbewoners veel vragen kregen over de drinkwaterkwaliteit van de punten, niet omdat er een specifieke aanleiding voor is.

De uitslag wordt over ongeveer twee weken verwacht.