Politiek

Burgemeester zint op maatregelen tegen hasjtoeristen

7 februari 2020, 19.41 uur · Aangepast 16 februari 2020, 10.11 uur · Door Redactie

Whatsapp

De overlast van hasjtoeristen kan volgens burgemeester Femke Halsema beter worden gereguleerd  als er meer grip is op coffeeshops. 

Daarom laat de burgemeester uitzoeken hoe de stad kan voorkomen dat toeristen massaal naar de stad komen alleen maar te blowen. Halsema vindt het belangrijk dat de cannabismarkt gecontroleerd wordt. Zo wordt er ook nagedacht op het stadhuis of er eventueel coffeeshops gesloten moeten worden.

Onderzoek

In opdracht van de burgemeester heeft de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek onderzoek gedaan naar een aantal vragen rond het coffeeshopbeleid, prostitutie en toerisme in het Singel/ Wallengebied.

Onderzoek OIS naar toerisme op de Wallen

Tijdens dit onderzoek, bestaande uit face-to-face enquêtes,  is aan 1100 buitenlandse toeristen op de Wallen gevraagd waarom ze naar Amsterdam komen en welke rol coffeeshops hierin spelen. Voor meer dan de helft van de toeristen, 57 procent, zijn de coffeeshops -niet de enige- maar wel een belangrijke reden om naar Amsterdam te komen. Ruim 20 procent van de ondervraagden zei dat blowen de belangrijkste reden om naar de stad te komen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat wanneer coffeeshops de deuren sluiten, dan 44 procent van de Wallentoeristen minder vaak of zelfs niet meer naar de stad willen komen. 

Bij het onderzoek komt naar voren dat wandelen of fietsen de belangrijkste reden is om naar Amsterdam te komen (32 procent),  een kwart (23 procent) noemde de architectuur of familie,- of vriendenbezoek als belangrijkste reden en coffeeshops komen dus met 22 procent op een derde plek te staan.

Halsema zal de resultaten van het onderzoek betrekken bij haar aanpak van de overlast in de binnenstad. 

Whatsapp