Stad

NL
V

Pleidooi voor behoud historische trafokasten: 'Gemeenteraad moet wakker schrikken'

10 februari 2020, 21.00 uur · Aangepast 11 februari 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Amsterdammer Herman Wals springt in de bres voor de historische trafokasten in de stad die in de Amsterdamse School-stijl zijn gebouwd. Steeds meer van deze stroomverdelers worden vervangen door ijzeren exemplaren of verdwijnen zelfs helemaal. Wals hoopt het tij nog te kunnen keren.

Via de gemeenteraad probeert Wals te voorkomen dat de trafokasten voorgoed uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen. Aan het einde van de zomer in 2018 trok de Amsterdammer voor het eerst aan de bel.

Amsterdamse School

'Anderhalf jaar geleden richtte ik een adres aan u met de vraag om een einde te maken aan het door Liander uit de stad verwijderen van de Amsterdamse School-trafokasten uit de jaren twintig van de vorige eeuw', leest de Amsterdammer voor uit zijn raadsadres.

Historische trafokast aan de Brachthuijzerstraat

Herman had dankzij het antwoord van de gemeente nog hoop dat er naar zijn oproep zou worden geluisterd. 'Ik kreeg anderhalf jaar geleden keurig een antwoord terug, maar het had toch een hoog kluitje in het riet-gehalte', vindt hij nu.

Ondanks de toezeggingen van de gemeente is Herman namelijk  tot de conclusie gekomen dat er steeds meer oude trafokasten verdwijnen. Tien jaar geleden maakte hij al een inventarisatie in de stad. Toen waren er nog zo'n 540 trafokasten, op dit moment zijn er nog ongeveer 415.

Teruggekomen

Op onder andere het Valeriusplein is een trafokast verdwenen. Herman: 'Hier stond tot vorig jaar een gietijzeren trafokast. Deze is verwijderd. Dit (zie foto hieronder, red.) is er voor teruggekomen. Het heeft kraak, nog smaak.'

Het Valeriusplein is niet de enige plek waar de kastjes verdwijnen. De Amsterdammer heeft van veel plekken foto's gemaakt. Op het Meerhuizenplein is een oud exemplaar vervangen en op de Dina Appeldoornstraat is het trafokastje zelfs helemaal weg.

Westelijk Havengebied

Herman: 'Ik word er erg verdrietig van. Het is een typisch voorbeeld van mensen die denken: het kan in het Westelijk Havengebied, dus ook wel op het Valeriusplein. Het werkt en we zien wel.'

Inmiddels heeft hij dus een nieuw raadsadres gestuurd. 'Ik hoop dat de gemeenteraad wakker schrikt en zegt dat ze er echt wat aan moeten gaan doen.'

Nieuw systeem

De beheerder van de trafokastjes, energiebedrijf Liander, laat in een reactie weten dat in sommige gevallen de kastjes wel vervangen moeten worden. Sinds enkele jaren wordt er namelijk aan een nieuw systeem gewerkt in Amsterdam, waardoor de oude trafokastjes overbodig zouden worden.