Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rainproof: hoe gaat Amsterdam om met heftige regenbuien?

18 februari 2020, 14.00 uur · Aangepast 25 februari 2020, 10.32 uur · Door Redactie

De stad krijgt door klimaatverandering vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd zorgt toenemende bebouwing en bestrating ervoor dat al dat extra regenwater niet zo makkelijk meer wegvloeit. De stad moet dus beter bestand raken tegen wateroverlast, maar hoe? In het AT5 programma Het Verkeer meer over 'Rainproof Amsterdam'.

AT5

In de omgeving van de Rooseveltlaan wordt momenteel aan een manier gewerkt om de stad stukje bij beetje regenbestendig te maken. Zo wordt in de Rivierenbuurt de riolering vervangen.

De huidige buizen worden vervangen door grotere exemplaren, met meer afvoermogelijkheden. Een woordvoerder van Waternet zegt: 'Omdat de straat toch open ligt, nemen we gelijk rainproof-maatregelen'.  

Veel voorbijgangers kunnen zich de wolkbreuk uit 2014 nog goed herinneren: 'Ik weet nog dat de kleine kinderen met bootjes enzo hier waren'. Een man die er niet zoveel last van heeft zegt: 'In Parijs zeggen ze: c'est la vie!'. 

Quote

Rainproof, wat moet ik me daarbij voorstellen? Dat we nooit meer last hebben van de regen?

Buurtbewoner

Naast de mensen die positief zijn over de maatregelen, is een andere man duidelijk gefrustreerd: 'Ik merk er niks van, moet je kijken, al het water blijft maar liggen'. Een vrouwelijke voorbijganger vraagt zich af wat rainproof betekent: 'Rainproof wat moet ik me daarbij voorstellen? Dat we nooit meer last hebben van de regen?'

Vaker wateroverlast

Niet alleen in 2014 stonden er straten onder water. Elk jaar komt er wel ergens in de stad extreme wateroverlast voor. Zo zorgde een hoosbui in september 2018 voor de nodige overlast. Meerdere putten, verspreid over de stad waren die dag verstopt. Daardoor kon het water niet wegstromen en kwam er veel 112-telefoontjes binnen bij de hulpdiensten.

Project rainproof

In het project rainproof worden er op verschillende manieren maatregelen getroffen, om de stad zo min mogelijk last te laten ervaren van de regenval. Erik Deyl van Waternet legt het één en ander uit over de mogelijke maatregelen. 'Je kan bijvoorbeeld het water ruimte geven om naar een groenstrook te stromen. Maar je hebt ook wat moeilijkere mogelijkheden, zoals een waterbassin aanbrengen onder de trambaan.'