Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente stelt hogere eisen aan bewindvoerders van mensen met schulden

14 februari 2020, 13.47 uur · Door Redactie

De gemeente gaat de eisen aan bewindvoerders aanscherpen. Zo komen er kwaliteitseisen aan bewindvoerders, zodat Amsterdammers met schulden beter ondersteund gaan worden. Daarnaast gaat het stadsbestuur een samenwerkingsovereenkomst sluiten met bewindvoerders en maatschappelijke dienstverleners.  

De nieuwe eisen staan in het Convenant Kwaliteit Beschermingsbewind. 

Volgens wethouder Marjolein Moorman moeten bewindvoerders over de juiste kwaliteiten beschikken, zodat mensen met schulden beter en sneller geholpen kunnen worden. 'In de afgelopen jaren hebben we een enorme toename gezien van Amsterdammers die niet meer op eigen kracht uit de schulden komen', zegt Moorman. 'Een bewindvoerder kan dan financiële rust bieden en erger voorkomen.'

Convenant

Bewindvoerders die aan het convenant meedoen, moeten aan hogere kwaliteitseisen voldoen dan de eisen waarop de rechtbank toetst. Zo moeten ze ingeschreven staan bij een landelijk kwaliteitsbureau, maar zich ook aansluiten bij een branche-, beroeps-, en/of belangenvereniging.

Bewindvoerders moeten zich dan aan scherpere afspraken houden en ze moeten laten zien wat het resultaat is van hun handelen.

Meer mensen met schuld

Steeds meer Amsterdammers staan onder beschermingsbewind. Volgens de gemeente ging het in 2016 om bijna 10.000 mensen; op dit moment zijn het er bijna 15.000. De toename heeft meerdere oorzaken. Zou is het aantal laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking toegenomen, en is het inkomens- en toeslagensysteem ingewikkelder geworden.