Start van hoofdcontent

112

nl

Explosieven van bombrieven verstopt in souvenirzakjes

15 februari 2020, 10.00 uur · Aangepast 15 februari 2020, 11.02 uur · Door Redactie

Een papieren zakje met daarop een schets van Delft: het is een van de eerste concrete aanwijzingen in de bombrief-zaak die de politie deelt met het publiek. In de zakjes die gebruikt worden om souvenirs mee te verpakken, zat de explosieve stof die gebruikt werd in de recent verstuurde bombrieven.

'Wanneer iemand zonder duidelijke reden om meer van dit soort zakjes heeft gevraagd in een winkel of deze om onduidelijke reden in behoorlijke hoeveelheid bezit of heeft besteld, is dat voor ons interessant', zegt recherchechef Olivier Dutihl tegen De Telegraaf.

Twee bombrieven afgegaan

Deze week gingen er bombrieven af in de postkamers van twee banken in de stad. Woensdag ontbrandde een brief bij een pand van ABN Amro, nabij Station Sloterdijk en een dag later gebeurde dat opnieuw in de postkamer van ING in Zuidoost. Bij beide incidenten raakte niemand gewond.

 

Quote

'Je zult bij een ontploffing geen ledematen verliezen, maar brandwonden zijn wel degelijk mogelijk.'

Olivier Dutihl, recherche

De verstuurder van de bombrieven heeft tot nu toe relatief weinig explosieve stof gebruikt. 'Je zult bij een ontploffing geen ledematen verliezen, maar brandwonden zijn wel degelijk mogelijk. We kunnen zeker niet uitsluiten dat er poststukken volgen met zwaardere explosieven. Je hoeft overigens geen genie te zijn om zo’n bombrief te fabriceren', zegt Dutihl. 

Profielschets dader

In de jacht op de dader heeft de recherche eigen psychologen ingezet om een profielschets van de bombriefverstuurder te maken. 'Dat er extra officieren van justitie op de achtergrond meekijken geeft wel aan hoe serieus het is.' In een interview bij AT5 gaf hoofdcommissaris Paauw aan dat de dader snel gepakt moet worden. Om dat voor elkaar te krijgen heeft het Openbaar Ministerie ook een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak.

AT5

De verstuurder van de brieven vraagt aan de getroffen bedrijven om een bedrag in bitcoins over te maken. Naast de twee banken ontvingen ook het Okura Hotel, een tankstation van Shell en een autobedrijf in Rotterdam een brief van de afperser.

Het souvenirzakje dat de afperser gebruikt is een belangrijk aanknopingspunt voor de politie, zegt Dutihl. 'Het is ongeveer net zo groot als een post-it note of een dubbelgevouwen portemonnee. We hebben goed in kaart gebracht waar ze te koop zijn en hopen dat er mensen zijn die iets opvallends hebben gezien bij iemand met betrekking tot deze zakjes.'

 

 

Politie

Werkwijze dader verandert

De werkwijze van de dader is de afgelopen weken wel iets veranderd. De eerste bombrieven leken afkomstig te zijn van een incassobureau, maar nu worden de brieven verstuurd door niet-bestaande bedrijven.

Eerder al deelde de politie foto's van de enveloppen die gebruikt worden. Het gaat om witte enveloppen met een verdikking die gefrankeerd worden met postzegels. Bedrijven die een dergelijke envelop ontvangen doen er goed aan om contact op te nemen met de verzender, om te controleren of het poststuk echt van hen afkomstig is.