Start van hoofdcontent

Stad

nl

Merel Huizinga is Amsterdammer van het jaar 2019

16 februari 2020, 18.15 uur · Aangepast 16 februari 2020, 23.05 uur · Door Redactie

Met een overtuigende meerderheid is Merel Huizinga verkozen tot Amsterdammer van het jaar 2019. De prijs werd uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam. Huizinga treedt als zangeres op in ouderencentra, richtte een koor op met nieuwkomers en expats en probeert op deze manier mensen die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen, met elkaar te verbinden.

Huizinga ontving de prijs uit handen van burgemeester Femke Halsema. De zangeres wil met het geld haar Stichting Philomela professionaliseren. Zodat nog meer ouderen, kinderen, nieuwkomers en expats door muziek elkaar kunnen vinden.

'Trots, blij', was de eerste reactie van een zichtbaar verraste Huizinga op het podium in gesprek met presentator Harm Edens. 'Wij hebben hem gewonnen, daarmee bedoel ik ons team van vrijwilligers. Deze prijs en de steun van alle stemmers geeft voor mij aan dat we heel veel draagvlak hebben en dat we onverminderd doorgaan met wat we deden. Kleur, troost en vrolijkheid brengen door muziek aan mensen die het nodig hebben.'

Quote

'De steun van alle stemmers geeft voor mij aan dat we heel veel draagvlak hebben'

Merel Huizinga, Amsterdammer van het jaar 2019

Lutkemeerpolder

Tweede werd Alies Fernhout, die al jaren strijdt voor behoud van de Lutkemeerpolder, een natuurgebied met akker in Nieuw-West dat al jaren wordt bedreigd door plannen om er een industriegebied van te maken. Marina Broeva werd derde. Zij richtte de Stichting Braive op waarmee zij jongeren wil ondersteunen die in psychische moeilijkheden raken. 

AT5

Eberhartje

De erespeld Het Eberhartje - in het leven geroepen als herinnering aan de in 2017 overleden burgemeester Eberhard van der Laan - was voor de directeur van het verzetsmuseum Liesbeth van der Horst. 

Onrecht

De 8-jarige Gene won de prijs Amsterdammertje van het Jaar in de leeftijdscategorie van 8 tot 14 jaar. 'Al sinds zijn vierde maakt dit blije ei steevast een praatje (en dansje) met de oudere buurvrouw, luistert hij naar de verhalen van de buurman en komt hij op voor buurtbewoners die het wat minder hebben', schrijft de organisatie, die hem een echte verbinder noemt. 'Hij kan absoluut niet tegen onrecht. En niemand zo trots op Amsterdam Oost als Gene.'

Kinderarmoede

Floris won in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Hij zet zich onder andere al jaren in als vrijwilliger voor alleenstaande ouders in Amsterdam en organiseert 'armoede time-outs' voor kinderen die veel hebben meegemaakt en het thuis moeilijk hebben. Ook is Floris de oprichter van www.kinderarmoede.nl waarmee hij wil zorgen Amsterdammers zich samen gaan inzetten voor een grotere verandering en een meer duurzame oplossingen.