Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gemeenten niet meer in staat dakloosheid te bestrijden door gebrek aan woningen en geld'

17 februari 2020, 08.21 uur · Door Redactie

Grote gemeenten hebben steeds meer moeite om dakloosheid te bestrijden, vanwege een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding. Onder meer in Amsterdam zou de nachtopvang uit haar voegen barsten. 

Remus Nicolau

Daarvoor waarschuwen gemeenten en zorginstellingen in De Volkskrant

'Keten is vastgelopen'

In Amsterdam wachten nu tweehonderd daklozen op een plek in de nachtopvang. 'Afgelopen jaar is de keten vastgelopen. We zien het aantal daklozen alleen maar verder groeien', stelt Douwe van Riet, bestuurder van opvangorganisatie HVO Querido. 

Langdurige economische problemen

Landelijk gezien is het aantal daklozen in de afgelopen tien jaar verdubbeld, schrijft de krant. Volgens het CBS komt dat onder meer doordat er steeds meer mensen zijn die kampen met langdurige economische problemen. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet aan het werk komen. 

Geen geld voor begeleiding

Het groeiende aantal daklozen kan bovendien nauwelijks doorstromen naar een eigen huis, zo wordt er gewaarschuwd. En als er ondanks het woningtekort tóch nog een plek gevonden wordt, zou er vaak geen geld meer over zijn voor begeleiding. 

'Met de decentralisatie in 2015 is het budget hiervoor verminderd', zegt directeur Esme Wiegman van Valente, brancheorganisatie voor de opvang. 'Terwijl er juist meer vraag naar is. Steeds meer psychiatrische patiënten wonen buiten de instellingen, en er zijn ook steeds meer daklozen. Dat knelt.'

Plan 

Deze maand heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) schattingen binnengekregen van het aantal daklozen in alle gemeenten. Daarbij is hem gevraagd om meer betaalbare woonruimte en geld beschikbaar te stellen.

In april zou Blokhuis met een plan moeten komen. Wel benadrukt hij meer woonruimte en goede schuldhulpverlening 'niet alleen te kunnen regelen'. 'Ook Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken hebben hier een grote verantwoordelijkheid. Samen moeten we de schouders eronder zetten en deze doelgroep centraal stellen', aldus de staatssecretaris.