Stad

NL
V

Bouw Cuyperstrap in Centraal Station gaat laatste fase in

17 februari 2020, 12.18 uur
Door Redactie · Foto: Vervoerregio

Het was een ingewikkelde operatie, maar dit voorjaar is het zover. De miljoenen kostende Cuyperstrap in de historische stationshal van Centraal Station wordt dan onthuld.  

In de middelste hal van het station staat sinds vorig jaar een grote, witte kubus. In en onder dat kunstwerk wordt hard gewerkt aan de bouw van de Cuyperstrap.

Laatste fase

Na enkele vertragingen komt er nu een einde aan de werkzaamheden. Zo is vorige week de fase van de afbouw begonnen. Daarbij wordt er natuursteen gelegd op de trap en vloer. Ook worden er glaswanden geplaatst en plafonds gemaakt. 

'Uitpakken van een cadeautje'

Als alles volgens planning gaat, wordt eind februari een roltrap ingehangen. Uiteindelijk zal de doos dan half maart worden afgebroken. 'De box waarin gewerkt werd, wordt geleidelijk ontmanteld: dat zal een leuk proces zijn. Als het langzaam uitpakken van een cadeautje', zegt projectleider Dries van Heusden op website van de Vervoerregio

Veiligheid

Maar ook als de Cuyperstrap helemaal af is, duurt het nog even voordat reizigers er gebruik van kunnen maken. 'Het gaat daarbij vooral om veiligheid. Dat soort zaken kun je niet overhaast doen. Dat vergt tijd, en daarbij zijn wij weer afhankelijk van andere partijen', aldus Van Heusden. 

Wij nemen je mee

Flink karwei

Het was dan ook een flink karwei. Zo moet de trap tussen allerlei installaties door, van onder meer de Noord/Zuidlijn. Daarnaast liepen de werkzaamheden vertraging op omdat de grond niet goed bleek te zijn. 

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de grond te bevriezen, om op die manier het grondwater tegen te houden. 'Zodat we droog verder kunnen met de bouw', vertelde Van Heusden eerder. 

Halve minuut winst

De trap verbindt de metrohal via de centrale stationshal met de treinperrons. Dat levert de reiziger enkele tijdwinst op. 'Dan moet je denken aan een halve minuut', liet Van Heusden weten.

Ook hoef je niet door de regen te rennen om snel de metro of de trein te halen. 'Het kan wel eens minder weer zijn in dit land en dan is het prettig dat je gewoon droog kunt doorlopen.'