Start van hoofdcontent
nl

Grootschalig project Oranje Loper van start bij Koningsplein: 'Het is wel een beetje luid'

25 februari 2020, 08.00 uur · Aangepast 26 februari 2020, 09.29 uur · Door Redactie

Het project Oranje Loper zorgt voor veel werkzaamheden van de Raadhuisstraat tot aan het Mercatorplein. Straten en bruggen worden vernieuwd door heel de stad. Nu is het Koningsplein samen met het Singel aan de beurt. Daar zijn de nodige omleidingen al ingevoerd en dat is volgens een fietser 'wel irritant'.

AT5

De buurt rondom het Koningsplein wordt komende maanden compleet onder handen genomen. Liander vervangt daar de gasleiding in het voetpad tussen de Bloemenmarkt en Leidsestraat. Waternet werkt achter Liander aan om de waterleiding en het riool in de rijbaan te vervangen. De werkzaamheden vinden overdag plaats, maar zorgen wel voor enige geluidsoverlast. 

Omleiding via Herengracht en Singel

Ook krijgt de buurt te maken met de nodige omleidingen. Zo wordt de Reguliersdwarsstraat vanaf begin maart tot eind april afgesloten voor het verkeer. Fietsers worden dan omgeleid via de Herengracht en het Singel. Voetgangers kunnen door middel van loopbruggen wel langs de werkzaamheden. 

Verder worden fietsers vanaf het Singel omgeleid via het Rokin of de even zijde van het Singel. Fietsers die toch langs de werkzaamheden proberen te fietsen, worden tot de orde geroepen door een moedige verkeersleider. 'Ik doe er wat langer over om naar mijn afspraken te komen, dus dat is een beetje vervelend,' aldus een fietser. Wanneer de werkzaamheden op de rijbaan van het Koningsplein beginnen, worden fietsers omgeleid naar omliggende wegen en wordt bestemmingsverkeer over de trambaan geleid. 

De Herengracht wordt binnenkort aan de even en oneven zijde om en om afgesloten voor al het verkeer. De data van deze omleiding zijn afhankelijk van de voortgang van het werk.

Quote

Ik doe er wat langer over om naar mijn afspraken te komen, dus dat is een beetje vervelend.

Fietser

Elektrische bakfietsen voor vracht

De Reguliersdwarsstraat is gedurende de werkzaamheden van Waternet aan het riool op het Koningsplein alleen bereikbaar voor klein bestemmingsverkeer vanaf de Vijzelstraat. Omdat er in deze straat veel horecazaken zitten, moest er een oplossing gevonden worden voor het afleveren van de vracht.

De eigenaar van het restaurant Garlic Queen zit in het bestuur van de Reguliersdwarsstraat en vertelt dat de ondernemers daar wat op hebben gevonden. 'We hebben een vast punt bij de Nederlandsche Bank, daar staan elektrische bakfietsen die gevuld worden door de leveranciers. De restaurants worden dan zo snel mogelijk per fiets bevoorraadt,' aldus de eigenaar van Garlic Queen. 

Hopelijk voor Koningsdag klaar

Wanneer de werkzaamheden klaar zijn hangt af van wat Liander en Waternet in de grond aantreffen. 'Dat is altijd nog even spannend,' aldus omgevingsmanager Marion Lepoutre. 'We hopen dat we op het Koningsplein voor Koningsdag klaar zijn'. 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden