Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest tegen 'sloopwoede' in de stad: 'Er zijn te veel sloopprojecten'

20 februari 2020, 13.00 uur · Door Redactie

Oude huisjes, schots en scheve panden, sierlijke gevels: het is wat Amsterdam typeert. Die mooie stadsgezichten lijken steeds meer te verdwijnen. Er heerst sloopwoede in de stad. Dat is in ieder geval de boodschap van de website Amsterdamsloopt.nl

De website is een initiatief van UvA-wetenschappers Hanneke Ronnes en Wouter van Elburg. Uit protest tegen de razende sloopwoede van Amsterdam. 'Al fietsend door de stad hadden wij allebei het idee dat er te veel sloopprojecten waren' vertelt archeoloog Ronnes.

Op hun website staat een overzicht van oude gebouwen die gesloopt zijn of gesloopt gaan worden. Zo werd vorige maand, ondanks protest van buurtbewoners, vierhonderd jaar oude arbeidershuisjes aan de Sloterweg gesloopt.

Niet goed nagedacht

'Het probleem bij heel veel sloopprojecten is dat er niet goed wordt nagedacht over wat er allemaal wordt afgebroken', zegt Wouter van Elburg. Het argument dat slopen goedkoper is dan renoveren vinden zij beide een kulargument, 'alles is wel rendabel te krijgen in Amsterdam'.

Quote

'Alles is wel rendabel te krijgen in Amsterdam'

Wouter van elburg, uva wetenschapper

Volgens Van Elburg zijn woningcorporaties nalatig in het uitvoeren van onderhoud. De corporaties gebruiken vaak ook het achterstallig onderhoud als reden om te slopen. 

Niet goed beschermd

'In Amsterdam zijn de meeste panden niet goed genoeg beschermd. De gemeente hanteert een ordesysteem waar alleen orde één wettelijke bescherming heeft', zegt de wetenschapper. Met hun website hopen de twee wetenschappers dat meer panden een beschermde status krijgen.