Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Vondelparkbuurt klaar met verbouwingen: 'Diepe ellende'

21 februari 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Bewoners van de Vondelparkbuurt maken zich grote zorgen over de komende verbouwing van een bedrijf in de Van Eeghenstraat. Als het aan de eigenaar van het pand ligt moeten er straks in plaats van vijftig ongeveer tweehonderd werknemers in kunnen. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage. 

In de straat worden nu al meerdere panden verbouwd, zodat er bijvoorbeeld huurappartementen in kunnen komen. Veel bewoners hebben al meerdere keren bij de gemeente aangegeven dat ze er klaar mee zijn. 'Nu vraag je je toch af, wat is er toch aan de hand dat wij niet serieus genomen worden', zegt bewoner Maarten Eliasar. 'Eigenlijk is het al bekokstoofd. Daar lijkt het op.'

De eigenaar van het bewuste pand in de Van Eeghenstraat heeft namelijk al een omgevingsvergunning van het stadsdeel gekregen. Voor het personeel in het pand en hun gasten moet er een ondergrondse parkeergarage komen, waar plek is voor 27 auto's. De bewoners vrezen dat de garage een negatieve invloed heeft op de stroming van het grondwater en dat er straks veel meer auto's in de buurt zullen rijden.

'Dit is vanuit het Vondelpark de doorgaande fietsroute naar de Zuidas', vertelt bewoner Maarten Eliasar. 'Ik ben van oorsprong arts, nu wel in ruste. En ik heb regelmatig nu al dat ik op de stoep eerste hulp moet verlenen.'

Bewoner Jeanne van Bruggen vreest dat de verbouwing zelf al drie of vier jaar kan duren. 'We zitten dan in diepe ellende qua overlast.' 'In een straat waar toch al de ene na de andere verbouwing gaande is en overlast is die al heel lang speelt', vult Eliasar aan.

De bewoners hebben een advocaat ingehuurd en ruim 150 bezwaarschriften ingediend. Ook hebben ze politieke partijen benaderd. De SP en GroenLinks gaven daarna aan dat ze de verbouwing willen voorkomen. 

Quote

'Er zijn hier vastgoedcowboys en die nemen de Van Eeghenstraat over'

tiers bakker, raadslid sp

'Er zijn hier vastgoedcowboys en die nemen de Van Eeghenstraat over', stelt SP-raadslid Tiers Bakker. 'De verbouwing van dit pand gaat in tegen het beleid van autoluw, tegen waterberging, tegen al het beleid dat we maken om hier de buurt een beetje de buurt te laten zijn. We maken ons ernstige zorgen over de parkeergarage die er onder gebouwd wordt.'

In april spreekt de gemeenteraad over de kwestie. De twee partijen komen dan met een voorstel om de verbouwing te blokkeren, in de hoop dat de rechter de vergunning daardoor op een later moment daadwerkelijk vernietigd.

Van Bruggen zegt 'ontzettend blij' met de steun te zijn. 'Er bestaat een hele grote bouwwoede in de stad. Bij al die mensen leeft het gevoel dat er vergunningen worden afgegeven en dat de mensen die er last van hebben absoluut niet gehoord worden.'

Quote

'Bij mensen die er last van hebben leeft het gevoel dat ze niet gehoord worden'

Jeanne van Bruggen, bewoner van eeghenstraat

Stadsdeel Zuid laat weten dat het aantal verbouwingen in de buurt de aandacht heeft. Toch zouden ambtenaren bij het verlenen van de vergunning voor het kantoorpand in de Van Eeghenstraat een zorgvuldige afweging hebben gemaakt. Bovendien zou de komst van de parkeergarage een 'positieve impuls' geven, omdat er dan niet meer in de tuin van het pand wordt geparkeerd. De garage zal volgens het stadsdeel mogelijk 'beperkte invloed' hebben op de grondwaterstanden, maar er worden geen nadelige gevolgen voor de omgeving verwacht. 

De eigenaar van het pand wilde tegenover AT5 niet reageren.