Start van hoofdcontent

Stad

nl

Balustrade op Oudezijds Voorburgwal tegen luidruchtige toeristen

20 februari 2020, 18.30 uur · Door Redactie

Lawaai, dronken toeristen en rondzwervend afval. Bewoners van de Oudezijds Voorburgwal worden er krankjorum van, vooral in de zomer. Dan zitten er tientallen mensen op de kade voor hun huis. Om overlast te voorkomen plaatste de gemeente vandaag een balustrade aan het water, in de hoop dat mensen niet meer op de rand van de kade gaan zitten.

'Dat hek zal er vast staan omdat er anders mensen in het water vallen', is wat alle toeristen denken als we ze aanspreken. Maar de gemeente heeft de balustrade geplaatst omdat bezoekers te luidruchtig zijn. De kade is namelijk een geliefde zitplaats. 

AT5

En dat is niet perse een probleem volgens een buurtbewoner. Hij vindt het ook wel gezellig. 'Het hoort er ook eigenlijk wel een beetje bij, ik vind het leuk als er mensen zijn. Maar waar ik niet van hou is troep en constant lawaai', legt hij uit. 

Dus dat de balustrade speciaal geplaatst is voor verantwoordelijke toeristen kunnen ze ook wel weer begrijpen. 'Mensen moeten zich op hun gemak voelen in hun huis.'