Machteloos Ajax verliest met 2-0 van Getafe

20 februari 2020, 19.24 uur · Aangepast 20 februari 2020, 21.00 uur · Door Redactie

Na een slordige, chaotische wedstrijd wist Ajax de 'anti-voetbal'club Getafe niet te verslaan. De Europa League-wedstrijd eindigde in 2-0, waarbij het gele kaarten regende. Zo mag Tagliafico volgende week niet deelnemen aan de return.

wikimedia

De rentree van Blind gaf in het begin nog hoop: in de eerste minuten wist hij meteen een kans te creëren door een diepe bal te spelen. Maar Tagliafico kon de voorzet net niet af maken en daarna leek Getafe het spel meer te gaan overheersen.

Frustreren

De eerste vrije trap was weliswaar naast, daarna werd het behoorlijk druk voor het goal van een rommelig opererende Varela. De Spanjaarden maakten bovendien hun reputatie waar wat betreft het 'anti-voetbal'. Zo wisten ze hun tegenstander aardig te frustreren door relatief vaak op de grond te gaan liggen.

Mooie reddingen

De scheidsrechter greep dan ook vaak in en de vrije trappen volgden elkaar op. Beide teams werden overigens niet écht gevaarlijk. Wel creëerde de thuisploeg een stuk meer kansen. Maar inmiddels bleek Varela toch scherp te zijn. Hij maakte zijn eerdere fout goed door een aantal mooie reddingen en wist de 0-1 meerdere keren te voorkomen.

1-0

Dat duurde daarentegen niet lang.  Álvarez kreeg een gele kaart na het blokken van een aanval, waarop Deyverson goed gebruikmaakte van de vrije trap. Hoewel er nog even sprake leek te zijn van buitenspel, oordeelde de VAR dat het doelpunt telde.

Dat leidde tot frustratie in het uitvak, waar iemand een aansteker het veld ingooide. Het spel werd daarom enige tijd stilgelegd. Vlak voor de rust kreeg ook Getafe nog een gele kaart, maar een vrije trap van Ziyech zorgde niet voor gelijkspel. Met 1-0 achterstand ging Ajax de kleedkamer in.

Chaos

Wat daarop volgde was voornamelijk chaos. De tweede helft begon alweer met een vrije trap, maar Ajax wist niet te scoren. Daarna kreeg Tagliafico - ondanks protest van Ten Hag - een gele kaart. De Argentijn zal daardoor de return volgende week missen. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg ook Babel geel. Onterecht, zo vond de speler, die de actie nog eens op komische wijze imiteerde.

Blijven vechten

Al met al leek het erop dat de Ajacieden zich een beetje gek lieten maken door de Spanjaarden. Ten Hag besloot dan ook om actie te ondernemen door Huntelaar en Schuurs in te zetten.  Even volgde nog een opleving na een mooie voorzet van Babel.

Toch nog 2-0

De Ajacieden voelden zich gesterkt en probeerden nog te vechten. Ze vielen meerdere keren aan, maar maakten de acties niet mooi af. Ook een schot van Huntelaar was tevergeefs. Het drama werd compleet in de laatste minuten, toen de bal er via Dest het Ajaxdoel inging. Het werd uiteindelijk 2-0.