Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ronde toren op Nederlandsche Bank wordt dit jaar gesloopt

21 februari 2020, 11.19 uur · Aangepast 21 februari 2020, 12.18 uur · Door Redactie

Dat De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein flink onder handen genomen gaat worden werd vorig jaar bekend gemaakt, maar nu is duidelijk dat de grote ronde toren op het gebouw zal verdwijnen. Dat gaat dit jaar al gebeuren. 

@mauritskruithof

DNB is nu bezig met het verhuizen van al het personeel. De medewerkers krijgen een tijdelijke werkplek in het Tooropgebouw bij het Amstel Station. Als alle werknemers het pand uit zijn, dan gaat de verbouwing echt beginnen. De ronde toren zal dus worden gesloopt, de grote vierkante toren en de rest van de bank zullen worden gerenoveerd. 

Eind vorig jaar werd de verbouwing van het pand al aangekondigd. Op dat moment werd de renovatie aangekondigd, maar werd nog niet duidelijk dat de toren zou verdwijnen. Het geld en het goud wat er ligt opgeslagen zal overigens niet onbeheerd worden achtergelaten. Dat wordt ergens in de tweede helft van dit jaar verhuisd naar het voormalige pand van gelddrukker Joh. Enschede in Haarlem. 

Naar verwachting is de verbouwing van de bank over drie jaar afgerond. Een deel van het pand wordt dan toegankelijk voor publiek en als kennis- en informatiecentrum. Daarnaast zou het gebouw een opener karakter krijgen, door het gebruik van veel glas. De verbouwing moet 320 miljoen euro gaan kosten.

Pand bezoekerscentrum

Bij het bezoekerscentrum van DNB aan de Sarphatistraat is een informatiepunt over de verbouwing. Na de verbouwing is dit pand niet meer nodig en zal het worden verkocht.