Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgraven oude grachten kan helpen in strijd tegen water

21 februari 2020, 17.39 uur · Aangepast 21 februari 2020, 19.56 uur · Door Redactie

Klimaatverandering brengt hitte, droogte en vooral veel meer regen naar Amsterdam. Dat kan leiden tot overlast en zelfs overstromingen. Het opnieuw uitgraven van grachten en oude waterwegen, zoals de Elandsgracht en de Westerstraat, kan helpen in de strijd tegen het water. 

'Amsterdam is er zeker nog niet klaar voor', stelt Jeroen Kluck, lector Water in en om de Stad van de HvA. 'De extreme buien zijn erg groot, waardoor allerlei plekken onder water kunnen komen te staan.' Door de dichte bebouwing en bestrating kan regenwater haast nergens meer heen. 'Het openmaken van gedempte grachten kan water een punt bieden waar het naartoe kan, zodat het niet de huizen inloopt', aldus Kluck. 

Quote

'Amsterdam is zeker nog niet klaar voor extreme buien'

Jeroen Kluck, lector Hva

Het uitgraven van grachten is niet nieuw. Twintig jaar geleden was er al een panklaar plan, maar dat werd uiteindelijk tegengehouden. Vooral ondernemers uit de Jordaan verzetten zich toen met hand en tand tegen het uitgraven van de Elandsgracht en de Westerstraat. Het leidde tot verhitte discussies, waarin oud-stadsdeelwethouder Guido Frankfurther centraal stond. Frankfurther hield er de bijnaam 'Guido de grachtengraver' aan over. Hij hoort deze nog wekelijks op straat en beschouwt het inmiddels als 'geuzennaam'. 

Quote

'Het waterbergingsargument bestond begin deze eeuw ook al, maar is alleen maar sterker geworden'

Guido frankfurther, oud-stadsdeelwethouder

Frankfurther krijgt nu ook zijn gelijk van experts: 'Het waterbergingsargument was er toen ook al, maar is nu alleen maar sterker geworden. De oude plannen voorzien in een actueel onderwerp.' Dat houdt volgens Frankfurther niet op bij watermanagement. De plannen voor de Elandsgracht en de Westerstraat, waarbij onder de 'nieuw' te graven grachten honderden parkeerplekken zouden worden gerealiseerd, passen volgens hem in een autoluw beleid. Ook bevorderen zij de doorstroom van het water, wat de kwaliteit ervan ten goede komt. 

Quote

'Voor de winkeliers zou het erg slecht zijn'

winkelier over uitgraven van grachten

Het waterprobleem mag dan actueel zijn, toch worden ondernemers in de Westerstraat nog niet bepaald enthousiast van het idee van een vloeibare straat. 'Verschrikkelijk', zegt de eigenaresse van de drogist. 'Voor de winkeliers zou het erg slecht zijn'. Een andere winkelier ziet het ook niet zitten. Een gracht hoeft voor hem niet: 'Doe dan liever een paar hoerenramen in de straat.' Het past volgens hem beter bij de buurt. 

Geen conrete plannen 

De ondernemers kunnen vooralsnog rustig slapen. Er zijn nog geen concrete plannen bij de gemeente om de oude grachten daadwerkelijk uit te graven. Frankfurther is onverminderd voor het idee: 'Ik hoop ontzettend dat mensen weer aan dit plan gaan trekken, maar er is politieke moed voor nodig'. 

Waternet laat in een schriftelijke reactie weten dat het graven van grachten vooral een ruimtelijke keuze is: 'Een gracht die weer open zou gaan zou bijvoorbeeld de plek innemen van speelplaatsen, groene ruimte en parkeerplekken.' Waternet laat het onderwerp dan ook liever aan de gemeente, maar merkt op dat zulke initiatieven 'vanuit het perspectief van watermanagement positief zouden zijn.'